fbpx

Dolazi idealno vrijeme za jedrenje i nautički sektor

Objavljeno 07.10.2018 - Vijesti

Dolazi idealno vrijeme za jedrenje i nautički sektor

Iako je Hrvatska najbolje organizirana nautička destinacija na svijetu, ove godine dodatno je mazi i vrijeme. Ugodne temperature i relativno mirno more odgovaraju nautičarima pa mnoge charter kompanije i u listopadu trljaju zadovoljno ruke.

Danas je najavio Zoran Vakula za HRT, da nam stiže iznadprosječna toplina i to već od sutra, a potrajat će tjednima. Cijeli idući tjedan u većini će Hrvatske biti pretežno sunčan te iznadprosječno topao, kao malo koji u ovom dijelu listopada.

Severe Weather Europe javlja kako će u drugoj polovici sljedećeg tjedna temperature u većem dijelu Europe biti 7 do 10 stupnjeva više od prosjeka. U Francuskoj bi mogle doseći i 30 stupnjeva, dok bi u Španjolskoj moglo biti i preko 30. Ekstremno toplo moglo bi biti i u Skandinaviji.

“Srednja najviša temperatura zraka bit će među najvišima u povijesti”

“Stoga ne samo sljedećeg tjedna, nego i cijele prve polovine listopada, a vjerojatno i dulje, kao što je bilo u prva tri rujanska tjedna, srednja najviša temperatura zraka bit će ponovno među najvišima u povijesti mjerenja za doba godine, a neka osobita svježina izostat će i tijekom noći i jutra.

I premda vjerojatno neće biti i rekordno visoka, srednja temperatura zraka prva dva, vjerojatno i tri listopadska tjedna pridonijet će održanju srednje temperature zraka dosadašnjeg dijela godine među najvišima u povijesti mjerenja”, napisao je Vakula u Meteo kutku HRT-a.

“I srednja temperatura cijele 2018. godine bit će među najvišima u povijesti mjerenja”

“Ostvare li se dugoročne prognoze barem prosječne temperature mjeseci do kraja godine, što je sve vjerojatnije, i srednja temperatura cijele 2018. godine bit će među najvišima u povijesti mjerenja, a ponegdje vjerojatno i najviša.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

I to ne samo u primjerice Splitu i Dubrovniku, gdje je već dosadašnji dio godine rekordno topao, nego i u nekim drugim mjestima, pa i sa znatno duljim nizom mjerenja, još od sredine XIX. stoljeća, kao primjerice u Osijeku, Hvaru, Gospiću i na zagrebačkome Griču”, piše Vakula te dodaje kako će ova godina biti jedna od najtoplijih u povijesti mjerenja, ne samo u Hrvatskoj, nego i na svjetskom nivou.

U ponedjeljak do 25 u Slavoniji

Umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom stoji u prognozi DHMZ-a za sutra. Glavnina oborine očekuje se u noći i ujutro kad u Dalmaciji lokalno može biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom.

Kiša će uz obalu prestati već prijepodne te će se razvedravati, a u unutrašnjosti poslijepodne i osobito navečer. Na kopnu je ujutro mjestimice moguća magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu do umjerena bura i sjeverozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 9 do 14, duž obale i na otocima između 14 i 19 °C. Najviša dnevna temperatura u većini kopnenih krajeva od 16 do 21, a u Slavoniji i na Jadranu između 20 i 25 °C.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama