Država odlično organizira rješavanje problema s vodom u Slavonskom Brodu

Objavljeno 02.04.2018 - Vijesti

Država odlično organizira rješavanje problema s vodom u Slavonskom Brodu

Normalizacija opskrbe pitkom vodom u Slavonskom Brodu očekuje se tek za dva tjedna. Danas oko 8 sati počelo je spajanje brodskoga vodoopskrbnog sustava na crpilište Sikirevci. Sve prate ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

“Vodocrpilišta Sikirevci spojit će se na cijev za Slavonski Brod odakle ćemo namiriti potrebe za vodom Slavonskom Brodu i okolnim općinama. U roku od 15 dana riješit ćemo prije svega opskrbu pitkom vodom. U prvoj fazi možemo očekivati da će s vremena na vrijeme dolaziti do kratkotrajnih redukcija. U najdulje tri mjeseca u potpunosti će se riješiti opskrba Slavonskog Broda”, rekao je ministar Tomislav Ćorić. “Na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskih voda u srijedu doznačit će se sredstva za akcije koje predstoje, za nabavu dodatnih pumpi, aktivaciju zdenaca na području Sikirevaca kojima će se u potpunosti podmiriti potrebe Slavonskog Broda i okolnih općina”, dodao je. Za to je potrebno dodatnih 5 milijuna kuna. Ćorić je naglasio da će onaj tko je odgovoran za ovu situaciju – kazneno odgovarati. O tijeku radova govorio je Zoran Đuroković.

Vojska je u gradu postavila cisterne, a građanima u opskrbi pitkom vodom pomažu i interventni policajci. Iz Ministarstva zdravstva tvrde kako je voda sigurna za pranje, a za građane nema opasnosti. Jedina voda za piće u Brodu do daljnjeg će biti ona iz cisterni i boca. Postavljeno je 13 cisterni, sve službe, uključujući Crveni križ, vojsku i policiju i dalje pomažu. Do sutra će cisterne s pitkom vodom biti postavljene ispred vrtića, a do početka nastave i ispred svih škola.

Vodocrpilište je onečišćeno, čekaju se rezultati analize koji bi mogli pokazati jesu li sumnje gradonačelnika Mirka Duspare da je krivac tvrtka Crodux, kojoj je prošli tjedan pri testiranju produktovoda na teren iscurio benzin, točne ili nisu. Incident istražuju policija i DORH.

Ćorić: Poduzete određene mjere sanacije, ali prioritet je da građani dobiju pitku vodu

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na vodocrpilištu u Sikirevcima novinarima je rekao da su na mjestu istjecanja naftnih derivata na zapadnom ulazu u Slavonski Brod poduzete određene mjere sanacije, ali da je prioritet bio spajanje Broda na sustav u Sikirevcima kako bi građani dobili pitku vodu.

Na pitanje novinara o sanaciji terena na zapadnom ulazu u Slavonski Brod, gdje su tijekom tlačne probe na cijevima produktovoda iscurili naftni derivati , ministar je rekao da su, koliko ima informacija, temeljem nalaza inspekcije već poduzete određene mjere sanacije tog područja. “Dozvolite da posljednjih dana nismo bili toliko usredotočeni na to, koliko na problematiku spajanja vodovodnog sustava na Sikirevce kako bi građani Slavonskog Broda dobili čistu pitku vodu i normalno nastavili živjeti svoje živote”, istaknuo je ministar Ćorić.

Na vlastitu inicijativu u Sikirevcima je danas bio i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, koji je na upit novinara ljutito reagirao ističući kako je neprimjereno da se o Slavonskom Brodu razgovara bez predstavnika grada. “Problem se ne rješava u cijelosti, to je igra HDZ-a. Šta je sa sanacijom? Trebala je započeti 28. ožujka, pa zagađenja ne bi bilo ili bi bilo u manjem obujmu. Sanacija se još uvijek ne radi. Kaže da nisu bili fokusirani na sanaciju. Nisu oni bili uopće fokusirani, dok ih ja nisam u petak sve uzbunio. Ne bi ovo ni radili i ne bi znali da je voda onečišćena”, izjavio je Duspara.

Ustvrdio je da se slučaj pokušao zataškati. “Sva njihova nastojanja da se ovo zataška onemogućavaju nalazi koji pokazuju da smo imali čistu vodu (nalazi od 19. i 20. ožujka). O pokušaju zataškavanja govore i njihove tvrdnje da je istjecanje iz produktovoda moglo krenuti prije 15 godina”, rekao je Duspara.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama