DUBAŠLJANSKA GAŠTRONOMIJA grišnomu fra Karlu u čast
Objavljeno 13.09.2024 - Turizam
Jednodnevna gastronomska manifestacija „Dubašljanska gaštronomija – grišnomu fra Karlu u čast“ u organizaciji Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak, ponovno je privukla veliki interes ljubitelja gastronomije koji su u svega nekoliko dana popunili sva dostupna mjesta. Kao mjesto valorizacije, interpretacije i promocije dubašljanske materijalne i nematerijalne baštine, DUBoak u suradnji sa nagrađivanim chefom Marinom Plešeom, po drugi put organizira ovo jedinstveno kulinarsko putovanje u prošlost. Chef Marin Pleše iz Malinske donio je suvremenu kulinarsku viziju u restoran „Vila Rova“, koja je restoran dovela do upisa u renomirani Gault & Millau vodič za regiju Kvarner, a Marinu u travnju 2024. donijela titulu „Mladog talenta godine“.
Događanje je nadahnuto živopisnim tekstom akademika Branka Fučića iz 1996.g. „Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice“, u kojem fra Karlo dijeli tajne samostanske kuhinje sa svojim naučnikom. Vođen receptima iz Fučićeve knjige i koristeći tradicionalne namirnice i inovativne elemente iz više gastronomije, chef Pleše pripremit će Fratarsku čičadu, Datuli na buzaru, Marinadu zi palentu za bratju zdravu i bolnu, te prošlogodišnji favorit posjetitelja – Bakalaj na glagoljaški način.
Dok degustiraju tradicijom inspirirana jela, krčka vina i craft pive, posjetitelji će uživati u akustičnim izvedbama poznatih pjesama, nastupu kantadura koji njeguju „kanat po domaću“, a imat će prilike i čuti originalne recepte iz Fučićeve knjižice. Kulinarsko događanje upotpunit će izlagači lokalnih otočkih proizvoda ponudom autohtonih slastica, krčkog meda, vina, likera, sira i maslinovog ulja čime se promovira domaća poljoprivreda i proizvođači.
Posjetitelji s ulaznicama koje uključuju degustaciju četiri jela, čašu vina/piva i komad presnaca, na poklon će dobiti knjižicu sa sastojcima jela i popisom izlagača lokalnih proizvoda, te drvenu čašu. Iako su sve karte rasprodane, pozivamo vas da nam se pridružite, posjetite sajam otočkih proizvoda i doprinesite promicanju dubašljanske baštine i gastronomije!
GDJE? Trg Ivana Klobučarića, Malinska (ispred DUBoak-a)
KADA? Subota, 14. rujna 2024.
12h – 22h Prigodni sajam lokalnih krčkih proizvoda
18h Početak kulinarskog programa uz degustaciju jela i lokalnih vina/piva
18h – 22h Glazbeni program
Pokrovitelji: Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica Općine Malinska – Dubašnica, Hotel Vila Rova