fbpx

Dubrovačka zračna luka priprema se za dolazak turista

Objavljeno 12.03.2023 - GospodarstvoIzdvojeno

Dubrovačka zračna luka priprema se za dolazak turista

S ljetnim redom letenja, od 26. ožujka, i sve će hrvatske zračne luke ući u šengenski režim. Prilagodba u dubrovačkoj zračnoj luci, gdje se tijekom ljeta očekuje čak više od 40 posto putnika izvan šengenske zone.

Dubrovnik očekuje dobru turističku zimu
Dubrovnik
“Nisu cilj rekordi – nego održiv turizam tijekom cijele godine”
Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta
Ovih dana nema gužve u dubrovačkoj Zračnoj luci. Lete samo tri inozemne aviolinije i poneki čarter, a svima se još kontroliraju dokumenti.

– Nikad nisam bila na ovom području i jedva čekam vidjeti što se sve ovdje može naučiti i raditi, rekla je gošća iz Njemačke.

– Došli smo na jednotjedni odmor. Učinilo nam se zanimljivim naučiti nešto o Dubrovniku i Hrvatskoj, kazala je.

Od 26. ožujka ljetnim redom letenja i povećanim prometom, putne isprave kontrolirat će se samo onima izvan šengenskog područja, stoga su u tijeku preinake prostora Zračne luke.

– To je i Turska, i SAD, Irska i UAE. Ti putnici će morati proći kontrolu putovnica. Za razliku od možda nekih drugih zračnih luka, mi smo otprilike pola – pola u odnosu šengenski putnici i ne-šengenski putnici. I tu je glavno tržište Ujedinjeno kraljevstvo koje je nama u ukupnom broju putnika iznad 30 posto, rekao je Ivan Maslač, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik.

Ljetnim redom letenja Dubrovnik će biti povezan sa šezdesetak destinacija, među kojima su i Sjedinjene Američke Države, od kraja svibnja do kraja rujna. Ove godine predviđaju ukupno milijun i 250 tisuća putnika.

Očekujemo da nam puno bolja bude predsezona, a isto tako postsezona s povratkom kongresnog turizma. Tako da ukupne brojeve, što se tiče fizičke Zračne luke očekujemo na razini 2018. godine, kazao je Maslač.

Naime, zbog globalne krize kongresi se uglavnom održavaju u Europi, što bi trebalo iskoristiti.

– S time bi profitirao sigurno i Dubrovnik i Hrvatska, s time da ako se 2023. i 2024. rezultira s dobrim avio linijama kroz zimu, mogli bi gledati i na 2024. kao još bolju godinu, izjavio je Danijel Marušić iz agencije Dubrovnik Travel.

Upravo to trebao bi biti rezultat zajedničkih pregovora Zračne luke, Grada i Turističke zajednice s aviokompanijama koji traju.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama