fbpx

Dubrovačka zračna luka trebala bi prvi put premašiti 3 milijuna putnika

Objavljeno 31.03.2024 - Turizam

Dubrovačka zračna luka trebala bi prvi put premašiti 3 milijuna putnika

Uskrsni blagdani označavaju i početak turističke predsezone. Istodobno, počeo je ljetni red letenja – što je za Dubrovnik iznimno važno. U Zračnoj luci očekuju čak 40 % bolji promet nego u travnju prošle godine.

Gužva u Zračnoj luci Ruđera Boškovića. Uskrs se podudario s uvođenjem ljetnog reda letenja. Zaposlenici imaju pune ruke posla. Samo danas stiže 27 zrakoplova.

– U prvom tjednu imat ćemo preko 170 zrakoplova, dakle, otprilike 30.000 slobodnih sjedala, tako da možemo reći da ove godine očekujemo izrazito dinamičan prvi tjedan ljetnog reda letenja i izrazito dinamičan cijeli travanj, kaže Ivan Maslać, komercijalni direktor ZL Dubrovnik.

Živo je i na Stradunu. Dobrodošlica turističke zajednice – uz klapu podijeljeno je 500 penganih jaja. Trenutačno je otvoreno tridesetak hotela.

– Hotel je popunjen jako dobro, prema našim očekivanjima, skoro smo 100 % puni. Sutra, mislim, 30 aviona dolazi u Dubrovnik i samim tim Dubrovnik se probudio, kaže Mario Matković, direktor hotela Hilton Imperial Dubrovnik.

Uskrsne blagdane u gradu provodi više od 3000 gostiju – iz Europe i udaljenijih krajeva.

– Puno smo čuli o Dubrovniku, želimo sve vidjeti, kaže Harry Apostolakis iz Velike Britanije.

– Uzbuđeni smo, želimo upoznati grad i ljude, a čuli smo i da je dobra hrana, sve ćemo istražiti, kaže Alex Lukakis iz iste zemlje.

Zato su tu proljetni gurmanski dani. Radi se o gastromanifestaciji u suradnji Turističke zajednice i ugostitelja.

– Sudjeluje 19 restorana, vjerujemo da će odaziv biti dobar, pripremili su zanimljive kreativne menije, kaže Ana Hrnić iz TZ-a Dubrovnik.

Umjesto rušenja rekorda, ključno je produljiti pred i posezonu – a ovogodišnji raspored aviolinija to bi trebao omogućiti.

– Najave su jako dobre, tako da nadamo se da će situacija u svijetu i oko nas biti mirna, da će godina biti puno bolja nego lani, kaže Matković.

– Ove godine već što se tiče travnja očekujemo nekih 40 % bolje rezultate nego prošle, kao i 10 % bolje nego 2019., kaže Maslać.

Pa bi prvi put dubrovačka zračna luka trebala premašiti broj od 3 milijuna putnika.

Dubrovnik koji živi 365 dana u godini

Predstavnik Ceha ugostitelja Dubrovnik Đani Banovac rekao je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku rekao je kako je Dubrovnik s prvim avionima počeo živjeti na bolji, ljepši i življi način.

– Nastojat ćemo zadržati šampionsku titulu koju je Dubrovnik prošle godine polučio svojim rezultatima, poručio je Banovac.

Dodao je da su se prilagodili i gostima, ali i sugrađanima, izrazivši nadu da će se ta kohezija zadržati u ovoj godini i preliti na sljedeću zimu.

Rekao je i kako misli da će se stvoriti preduvjeti da Dubrovnik živi 365 dana u godini.

Upitan o jednom od problema hrvatskog turizma – nedostatku radne snage – Banovac je rekao da su pripreme krenule još u studenom.

– Mislim da su se svi pravi ugostitelji neću reći snašli, nego odradili taj dio na zadovoljstvo nas i naših gostiju, rekao je Banovac.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama