Dubrovčanin izrađuje brodove od Lego-kockica

Objavljeno 29.11.2022 - Zanimljivosti

Dubrovčanin izrađuje brodove od Lego-kockica

Dubrovčanin Marin Njirić od Lego-kockica konstruira i izrađuje brodove. Završio je brodogradnju i strojarstvo u Zagrebu, radio neko vrijeme na fakultetu, a zatim kod Rimca kao konstruktor u odjelu razvoja – no odlučio se vratiti u rodni grad i u igri s nećacima počeo slagati brodove od kockica.

Priča o brodovima od kockica započela je spontano kroz igru.

– Na kompjuteru postoji program za slaganje kockica i rekao sam – idemo napraviti nešto što nitko drugi nema. Kako sam iz Grada, rekao sam – idemo napraviti Skalu, kaže Marin.

Skala je brod koji već 50 godina spaja Lokrum s gradom, dovoljna je bila njezina slika i malo kreativnosti.

– I počeo sam slagati kockice tako malo po malo na kompjuteru i završio prvi dizajn, i rekao – to nije loše. Kompjuter je zgodan jer nudi sve dijelove koji su potrebni u tim bojama, postoje butige kod kojih se mogu kupiti kockice, sve smo naručili i par mjeseci kasnije sastavili prvu Skalu, kaže Marin.

Uspjeli su – od 1350 kockica nastao je brod za koji ga vežu lijepe uspomene. No bilo je prezahtjevno za malog nećaka da se sam upusti u izradu Skale kompjuterski, zato je za njega osmislio gusarski brod od 128 kockica. Nazvali su ga Kosmeč.

– Onda sam na kompjuteru složio prvu verziju, malo to dorađivao, naručio sve kockice i napravili smo brodić koji je stvarno zgodan, kaže.

A djeca ga i na računalu i od pravih kockica mogu lako složiti. Tako je Marijan došao na zamisao da pokrene radionice za djecu.

– Na kompjuteru mogu slagati tako u 3D-u i polako se učiti konstruiranju na računalu. Ako će poslije biti inženjeri, bilo da rade građevinu, arhitekturu ili da idu konstruirati u Rimac automobile, mogu to iskoristiti kao predznanje, uvod u računalni dizajn, ističe Marin.

Za njegove brodove zainteresirala se jedna kineska tvrtka s kojom je sklopio posao prodaje seta za izradu Kosmeča i Skale. Već razvija dizajn za nove brodove i možda igru pretvara u profesiju.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama