fbpx

Dvije izložbe u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorene do 9. veljače 2024.

Objavljeno 29.01.2024 - Kultura

Dvije izložbe u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorene do 9. veljače 2024.

U petak 26. siječnja, u Noći muzeja 2024., program Arheološkog muzeja u Zagrebu uživo i virtualno popratilo je 5327 posjetitelja. U živo 3875 posjetitelja razgledalo je dvije izložbe u Arheološkom muzeju u Zagrebu Rimsko zlatno prstenje i 30 godina Arheološkog parka Andautonija i sudjelovalo u edukativnim radionicama, te također razgkledalo i izložbu u Galeriji AMZ Altamira – Remek djelo prve umjetnosti. AMZ virtualni muzej razgledalo je 1452 posjetitelja.

Svi zainteresiranI koji su nas propustili posjetiti u Noći muzeja 2024. do 9. veljače mogu besplatno razgledati dvije izložbe u Arheološkom muzeju u Zagrebu:

izložba
Rimsko zlatno prstenje iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu
29. prosinca 2023. – 9. veljače 2024.
Prsten je Rimljanima bio više od običnog nakita, a osim svoje dekorativne namjene, kao ukras na ruci, imao je simboličko i magijsko značenje. U antičkim izvorima spominje se pod različitim nazivima (condalium, ungulus), a najčešće kao anulus.

Ovisno o materijalu od kojeg je bio izrađen, prsten je imao i važnu ulogu u određivanju statusa u vojnoj i civilnoj hijerarhiji. Pravo nošenja zlatnog prstena bilo je određeno i posebnim zakonom (ius annuli aurei). Rimljani su najčešće nosili prsten na četvrtom prstu (prstenjaku), zatim na kažiprstu i naposljetku na malom prstu. Neki su oblici prstena bili iznimno veliki i masivni, sa širokim ramenima i teški za nošenje, pa postoji mišljenje da je ovakvo prstenje nošeno na palcu. Prstenje su nosili i muškarci i žene, a prikazivani su na antičkim statuama, freskama i nadgrobnim spomenicima.

izložba
30 godina Arheološkog parka Andautonija
26. siječnja 2024. – 9. veljače 2024.
Izložbom 30 godina Arheološkog parka Andautonija u Arheološkom muzeju u Zagrebu obilježava se djelovanje Arheološkog parka od 1994. do 2024. godine. Izložbom se obilježava i 55 godina istraživanja Arheološkog muzeja u Zagrebu, na prostoru Ščitarjeva, pa su tim povodom izloženi i neki od najznačajnijih nalaza. Na izložbi je predstavljen dosadašnji rad Arheološkog parka, kao i planovi za budućnost.

Edukativni programi kao što su rimske igre, moda, izrada bula, pisanje na voštanim pločicama i drugi, a koji se provode posljednjih 20-ak godina u Arheološkom parku Andautonija, predstavljeni su kroz radionice u kojima mogu sudjelovati svi posjetitelji.

Na izložbi su izložene brončane pisaljke, a s kopijama pisaljki posjetijelji mogu i sami isprobati kako se pisalo po voštanim pločicama.

Posebni dio izložbe posvećen je Marku Juvenciju Primigeniju (zaštitnom znaku Parka) i njegovom autoru Danku Jakšiću (Likovni studio).

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama