fbpx

Električni teretni bicikli bolji za zrak u velikim gradovima

Objavljeno 11.08.2020 - IzdvojenoVijestiZanimljivosti

Električni teretni bicikli bolji za zrak u velikim gradovima

Grad Beč od 1. veljače 2020. poduzećima subvencionira kupnju električnih teretnih bicikala i električnih teretnih trokolica. U tu je svrhu iz bečkog fonda za zelenu električnu energiju osigurano ukupno 800.000 eura. Za bicikl korisne nosivosti između 40 i 100 kg pokriva se do 50 % troškova u maksimalnom iznosu od 2.000 eura, a za onaj korisne nosivosti preko 100 kg do 30 % troškova u maksimalnom iznosu od 4.000 eura. Dodatnih 500 eura dobivaju prve tri potvrđene prijave u pojedinom gradskom okrugu kao i prijavljena poduzeća s dokazom o prodaji ili oporabi vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

„S akcijskim planom Logistika 2030.+ imamo strateški orijentir za to kako bi logistika u našem gradu ubuduće trebala izgledati. Poput Ministarstva za zaštitu klime ovom subvencijom potičemo poduzetnike da manje putuju automobilom“, objašnjava bečka dogradonačelnica i članica gradskog poglavarstva za zaštitu klime, Birgit Hebein. U gradskom prostoru, naime, postoji puno potencijala za održivi prijevoz za vlastite potrebe. Kratke i srednje duge rute mogu se učinkovitije i na ekološki prihvatljiviji način prijeći električnim teretnim biciklima.

„Prometni sektor najveći je uzročnik stakleničkih plinova koji štetno djeluju na klimu. Svaki dodatni teretni bicikl na bečkim ulicama dugoročno pomaže smanjiti emisije CO2“, naglašava pročelnik bečkog Gradskog ureda za energetsko planiranje, Bernd Vogl. Sa svakim subvencioniranim teretnim biciklom može se uštedjeti oko 0,67 tona ugljičnog dioksida godišnje. Kako se za subvenciju dosad prijavilo oko 160 poduzeća, time bi se u sljedećih deset godina moglo potencijalno uštedjeti 1.070 tona CO2.

Poduzetnici u sklopu prijave trebaju objasniti zašto planiraju kupiti električni teretni bicikl. Oko 85 % njih kao posebno važan faktor spominje jednostavnije parkiranje, a nakon toga slijedi prelazak na prijevozno sredstvo s nultom emisijom CO2. Uz to, većini je poduzetnika posebno važna i ušteda vremena i troškova kao i bolji imidž firme.

A rezultati ove bečke inicijative već su vidljivi. Naime, oko 90 % poduzeća koja su zatražila subvenciju prethodno uopće nije koristilo teretne bicikle. „Upoznala sam stolara koji je uz pomoć naše subvencije kupio električni teretni bicikl za prijevoz svojih alata. Upravo su takvi obrti, koji se sada umjesto na kombije oslanjaju na električne teretne bicikle, predvodnici klimatski prihvatljivije logistike. U tom pogledu potičem sva poduzeća da učine ovaj korak i daju svoj doprinos zaštiti klime“, ističe dogradonačelnica Hebein.

Prema ispitivanju tvrtke Bečkog holdinga „Urban Innovation Vienna“ gotovo tri četvrtine dosad prijavljenih poduzeća ima manje od deset zaposlenih. Oko 80 % dolazi iz sektora trgovine, gastronomije, kinematografije i fotografije, umjetnosti i kulture te građevinarstva. Osim toga, subvenciju su posebno dobro prihvatila mikropoduzeća odnosno tvrtke s jednim zaposlenim koje su osobito pogođene posljedicama pandemije koronavirusa i gospodarske krize.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama