fbpx

Erdogan bi pomogao pregovorima između Rusije i Ukrajine

Objavljeno 03.02.2022 - IzdvojenoVijesti

Erdogan bi pomogao pregovorima između Rusije i Ukrajine

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je da se u Turskoj održe pregovori između Ukrajine i Rusije kako bi se pokušale smiriti napetosti između te dvije zemlje.

– Bilo bi nam drago održati pregovore na razini čelnika ili na tehničkoj razini, rekao je Erdogan na tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Ankara podržava teritorijalni integritet svog strateškog partnera Ukrajine, koji uključuje i Krimski poluotok, trenutno pod vlašću Rusije, dodao je.

Zelenskij je zahvalio Erdoganu za njegove napore i rekao da je Erdoganov posjet pokazao da je Turska prijatelj Ukrajine.

Turski predsjednik je posljednji u nizu državnih vođa koji su posjetili Kijev.

Britanski, nizozemski i poljski premijeri su već bili tamo usred povećanih diplomatskih aktivnosti sa svrhom izbjegavanja rata na istoku Europe.

Erdogan je sukobljene strane pozvao na suzdržanost i na mirno rješavanje krize, dijelom izazvane gomilanjem ruskih vojnika na granici s Ukrajinom.

Moskva poriče da namjera izvršiti invaziju.

Međutim, zapadne su zemlje skeptične i tvrde da Rusija već godinama nezakonito okupira Krim i potpaljuje sukobe na istoku Ukrajine između vlade i proruskih separatista.

Još prije svog posjeta u četvrtak, Erdogan je već ponudio ugostiti vođe Ukrajine i Rusije radi mirovnih pregovora.

Kijev je poziv prihvatio, no iz Moskve nema vijesti.

Erdogan je posebno pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ankaru na razgovor u četiri oka, što Moskva još uvijek nije potvrdila.

Turska, članica NATO saveza, nastoji istodobno održavati dobre odnose s obje zemlje.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama