fbpx

Erupcija vulkana na Islandu pitanje trenutka

Objavljeno 19.11.2023 - IzdvojenoVijesti

Erupcija vulkana na Islandu pitanje trenutka

Erupcija vulkana na Islandu pitanje je trenutka, upozoravaju meteorolozi i vulkanolozi. Zemlju je u razdoblju od 24 sata zahvatilo više od 1700 potresa. Erupcija se očekuje sjeverno od grada Grindavika u planinskom području. Lokalne vlasti evakuirale su 3000 stanovnika Grindavika, koji se u svoje domove i u slučaju da erupcije i ne bude – neće moći vratiti mjesecima.

Island, zemlja vatre i leda, danima se ne prestaje tresti. Na pet kilometara dubine tutnji magma koja pokušava izbiti na površinu. Ceste u Grindaviku popucale su od seizmičke aktivnosti, a tlo se pomaknulo za metar.

– Svaki dan mjerimo sve manje i manje potresa prouzročenih podzemnim koridorom magme. Taj se tunel stalno širi i produbljuje. Manji broj potresa znači da je magma blizu vrha Zemljine kore koja je razlomljena. Neće dugo trebati da magma izbije na površinu, rekla je Kristin Jonsdottir, Islandski meteorološki ured.

Ribarski grad Grindavik potpuno je evakuiran, a erupcija je pitanje trenutka. Vulkanolozi kažu da bi se mogla dogoditi u planinskom području gdje je u bušotini otkriven magmatski plin. Čak i kada vulkan ispod poluotoka Reykjanes ne bi erumpirao, stanovici se svejedno zbog opasnosti mjesecima ne bi smjeli vratiti kući.

– Evakuirali smo grad prije više od tjedan dana. Vlada je parlamentu predložila da se stanovnicima Grindavika osiguraju plaće iduća tri mjeseca. Radimo i na njihovu smještaju jer smo evakuirali 1200 kuća, istaknula je Katrin Jakobsdottir, premijerka Islanda.

Vulkanska aktivnost na Islandu može se pripisati pomicanju sjevernoameričke i euroazijske tektonske ploče koje se svake godine razmaknu za nekoliko centimetara. Ali život na užarenoj točki Atlantskog oceana ima i svoje prednosti. Zemlja 30 posto svoje električne energije dobiva iz geotermalnih izvora zbog čega Island ima jedno od najčišćih gospodarstava na svijetu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama