Europska komisija ne podržava slovensku tužbu Hrvatske

Objavljeno 18.06.2018 - Vijesti

Europska komisija ne podržava slovensku tužbu Hrvatske

Europska komisija odlučila je ostati po strani i ne izjašnjavati se o slovenskoj tužbi da Hrvatska ne – priznavanjem arbitražne odluke Suda u Hagu krši i europsko pravo s čime je doslovno stala na hrvatsku stranu.

Glasnogovornik Komisije objasnio je da članak 259. Europskog ugovora pravno ne obvezuje Komisiju da reagira na slovenski podnesak.

Komisija je imala opciju da se o tome pismeno putem očituje, odnosno da izađe s obrazloženim mišljenjem, ili da se ne očituje. A to što do danas nije napravljeno znači da ni neće reagirati, rečeno je u Komisiji.

Slovenskoj se vladi sad otvara put da oni samostalno predaju tužbu Europskom sudu u Luxembourgu, protiv kojega će biti sama EU komisija.

Natpise i spekulacije da je Pravna služba Europske Komisije djelomično i u nekim točkama tužbe dala za pravo slovenskoj strani, Komisija nije htjela komentirati jer se radi o nepripremljenim izjavama koje su dana u trenutku dok europska komisija nije točno proučila materiju. Nakom proučavanja materije i nakon razgovora s hrvatskim diplomatina, EU komisija je uvidjela nepravilnosti koje je počinila slovenska strana u procesu poštenog arbitriranja te je odlučila podržati Hrvatsku.

Glasnogovornik je rekao da se unutrašnji dokumenti ne komentiraju.

Komisija smatra da se ovo pitanje između dvije države treba rješavati prijateljskim dijalogom te da je Komisija spremna u tom postupku biti pošteni posrednik. Komisija je potvrdila na taj način hrvatsko stajalište!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama