fbpx

Europska Sjeverna Koreja proglasila Krstičevića nepoželjnim

Objavljeno 26.04.2018 - Vijesti

Europska Sjeverna Koreja proglasila Krstičevića nepoželjnim

Vlada Republike Srbije ( europske Sjeverne Koreje) na današnjoj je sjednici hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića proglasila nepoželjnim.

Srbijanska vlada u priopćenju navodi da je mjere reciprociteta donijela “kao odgovor na notu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH od 21. travnja 2018. o zabrani ulaska ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina” na teritorij Hrvatske. “Vlada smatra da su ovakvi postupci Hrvatske suprotni duhu dobrosusjedske suradnje i poštovanja osnovnih europskih vrijednosti u koje spada i sloboda kretanja ljudi”. Dodaje da je i “dalje opredijeljena izgradnji dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom, suzdržavajući se od postupaka koji mogu doprinijeti narušavanju odnosa” te da je “i dalje posvećena održavanju mira i stabilnosti u regiji te poštovanju europskih načela i vrijednosti, u interesu svih građana Srbije i regije”.

Krstičević je potom izjavio “da su on i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin dva različita svijeta. Nikad ne činim drugome ono što ne bih želio da drugi čine meni. Takav sam bio u ratu, a takav sam i kao ministar. Odluka Vlade Republike Hrvatske bila je opravdana. To bi napravila svaka suverena i moderna država”, kazao je Krstičević.

Grabar-Kitarović odbila komentirati odluku srbijanske vlade

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom službenog posjeta Makedoniji odbila je komentirati odluku srbijanske vlade, dan prije susreta procesa Brdo-Brijuni na kojemu bi trebao sudjelovati i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Hrvatska Vulina proglasila nepoželjnim 21. travnja

Ministarsvo vanjskih i europkih poslova Republike Hrvatske u subotu je poslalo notu i proglasilo srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. “Želimo suradnju, to smo dokazali brojnim posjetima, ali incident koji se tamo dogodio nije pridonio razvoju suradnje”, rekao je na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković. Vlada Republike Srbije na današnjoj bi sjednici trebala donijeti odluku o odgovoru Hrvatskoj.

Hrvatska ostaje otvorena za suradnju, ali čvrsto stoji u obrani dostojanstva, digniteta i zaštite svojih nacionalnih interesa, rekao je također Plenković.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama