Fantastičan dan na MDF-u u Šibenik – kako jučer, tako danas

Objavljeno 20.06.2022 - Zabava

Fantastičan dan na MDF-u u Šibenik – kako jučer, tako danas

Zagrebačka filharmonija od prvog dana na 62. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku dala je do znanja da ove godine publika može očekivati sjajan festivalski program. Ako je netko u to uopće sumnjao, svaki trag sumnje izbrisan je već jučer, u nedjelju 19. lipnja, na svim festivalskim pozornicama gdje su gosti napravili pravi dar – mar i oduševili velike i male, usputne i namjerne prolaznike gradskim ulicama i trgovima Krešimirovog grada.
KAD JE UČENJE ZABAVNO
A sve je počelo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku nagrađivanom predstavom ‘Aut’ Kazališta Mala scena iz Zagreba. Predstava, koja je premijerno izvedena u rujnu prošle godine i koju će kazališna povijest pamtiti kao prvu profesionalnu predstavu u kojoj nastupa osoba s poremećajem iz spektra autizma, pokazala se kao pun pogodak na Festivalu koji zabavlja i educira. Malo je reći da je publika s oduševljenjem ispratila predstavu od početka do kraja, da je uživala u interakciji s glumcima čak i su oni drugačiji od njih samih, da je usvojila poruku predstave i na konkretnom primjeru pokazala – djeca se u kvalitetne odrasle ljude odgajaju pred daskama koje život znače, na pozornicama MDF-a.
Festivalski šušur nastavio se na ulicama i trgovima grada kojima su ‘đipale’ Žirafe i stolovali ulični umjetnici. Teatro Pavana iz Italije poveo je Žirafe u šetnju festivalom. Upoznao ih s publikom, publiku s njima. U sat vremena druženja rodila se ljubav o čemu svjedoče brojni zapisi na društvenim mrežama. Tko ne vjeruje može provjeriti danas od 20 sati kad će svjetski poznata izvođačka kompanija osnovana davnih, davnih godina u Veneciji Šibenkom prošetati nilskog konja Nellie. Nellie je najslađi nilski konj na svijetu, a iako su na glasu kao jako opasne životinje na kopnu, ova ima svoju njegovateljicu Alki koja pazi da sve prođe glatko. Na Poljani je publiku zabavljala Cirkultura i Grand Hotel Cabaret. Cirkultura i Loop cirkus izlaze ponovno večeras na glavni gradski trg.
NAJBOLJA PUBLIKA
Ljetna pozornica još je jednom odzvanjala najljepšim zvukovima u izvedbi Zagrebačke pozornice na temu književnog klasika Ježeva kućica u izvedbi glumačkog trija Hane Hegedušić, Borka Perića i Vladimira Tintora.
„Nije mi prvi put da sam u Šibeniku, ali prvi put igram na Festivalu. Bilo je ovo fantastično iskustvo. Djeca su fenomenalna. Malo nam je bilo vruće, ali snašli smo se i sigurno se sve isplatilo. Publika je reagirala točno onako kako smo htjeli i maštali“, priznao je nakon predstave poznati glumca Vladimir Tintor.
Sinoć je počelo i filmski program na Gorici koji nosi poznate filmske naslove. Nastavlja se i danas pa pripremite podlogu za sjesti i kokice za jesti. Vidimo se ispred filmskog platna i pred pozornicama. Danas pak počinje radionički program. 42 radionice, nekoliko stotina djece. MDF je to!
Ulaznice za predstave u HNK u Šibeniku i na ljetnoj pozornici možete kupiti online na webu Šibenskog kazališta ili na blagajni Kazališta svaki dan od 10 do 12 sati ili od 18 do 20 sati.

PROGRAM, PONEDJELJAK, 20. lipnja
Nakon Žirafa, očekujte nilskog konja Nellie i inozemne goste na svim pozornicama

19:00h, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku
OCEAN
Dramski program
Ocean je interaktivna plesna kazališna predstava za sve uzraste koja u sebi spaja plesnu umjetnost, animaciju, video projekciju i glazbu s namjerom da aktualizira temu onečišćenja i podigne svijest o zagađivanju plastikom i posljedicama za naš okoliš i svijet.
Dođite i vidite – gdje ljudi i priroda međusobno komuniciraju i gdje su spojeni u jedan svijet, za dobrobit cijelog svijeta.
Uz podršku Istituto Italiano di Cultura
IZVOĐAČ: Dschungel Wien Theaterhaus für junges Publikum, Austrija
TRAJANJE: 40 minuta
UZRAST: 4+

19:45h, Stara gradska jezgra
NILSKI KONJ NELLIE
Program trgova i ulica
Nilski konji su zbunjujuće životinje. Poznajete ih iz slikovnica kao velika hrabra, umiljata stvorenja koja otvaraju svoja ogromna usta samo da se nasmiju ili da progutaju hrpu zelene salate. S druge strane, nalaze se visoko na popisu najopasnijih životinja na kopnu. Što je istina?
Ako sretnete nilsku konjicu Nellie u divljini, zaboravite što znate i vjerujte samo svojim očima. Nellie je znatiželjna, gruba, mrzovoljna ili s vremena na vrijeme čak štreberica; ponekad poput kaluna, a ponekad jako razborita. Nellie može plesati kao nimfa i pjevati kao slavuj. Kad je dobro raspoložena, uši joj se savijaju, a oči sjaje od zadovoljstva. Ali, kad je nepristojna i nestašna, njegovateljica Alki mora učiniti sve da Nellie dovede u red. Iako zna mijenjati raspoloženja, ona je najslađi nilski konj na svijetu!

20:00h, Poljana
HUMAN BOWLING
Program trgova i ulica
Igraju- Matija Vuletić, Tatjana Vuletić, Aleksandar Đikić i Diana Fureš
Interaktivna igra u kojoj se ljude ruši pilates loptom, atraktivna predstava koja budi natjecateljski duh kod publike no na kraju su svi pobjednici, a najbolji natjecatelji dobiti će jedinstvene nagrade i medalje.

21:00h, Trg Republike Hrvatske, ljetna pozornica
CABARE JAGUAR
Dramski program
Kazališna družina Teater Jaguar predstavlja šaroliki cabaret s plesom, pokretom i mimikom te novoskladanom glazbom, a priča o neobičnom ponašanju pojedinih životinja, o njihovoj suradnji i partnerstvu, o odvažnosti reći – Ne! i pronalaženju novih načina. Predstavljaju optimističnu ideju da se nečiji glas čuje, o potrebi slušanja što nam drugi govore, kao i o važnosti kompromisa.
IZVOĐAČ: Teater Jaguar, Švedska
TRAJANJE: 30 minuta
UZRAST: 5+

21:15h, Ulica don Krste Stošića
ŠKOLA ČAROBNIH ŽIVOTINJA
Filmski program na Gorici
REDATELJ: Gregor Schnitzler
ŽANR: avanturistički, obiteljski
GODINA: 2021.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama