Festival JazzTime Rijeka nastavlja projekt “Jazz u školama”

Objavljeno 23.11.2020 - Zabava

Festival JazzTime Rijeka nastavlja projekt “Jazz u školama”

Jedan od najdugovječnijih festivala jazz glazbe u regiji, međunarodni festival jazz glazbe “JazzTime Rijeka”, u godini svog 29. izdanja, nastavlja sa svojim edukativnim projektom “Jazz u školama”.

U većini Europskih i svjetskih zemalja jazz glazba se izučava u državnim školama, fakultetima i akademijama, promovira se organiziranjem jazz radionica, koncerata i gostovanjima poznatih svjetskih glazbenika. Mnogi mladi riječki jazz glazbenici, koji su pronašli svoje mjesto na pozornici Jazz Time Rijeka festivala, školovali su se u Austriji, Italiji ili u nekim drugim Europskim zemljama, kao i u Americi.

Jazz Time Rijeka kroz projekt “Jazz u školama” popularizira jazz glazbu u školama i širi svoju ideju o predstavljanju jazz glazbe u nastojanju da se više djece i mladih upozna sa čarima slušanja i sviranja jazza.

Projekt, koji je svoje ostvarenje u praksi, doživio prošle godine, radionicama u osnovnim školama u Lovranu, Vrbniku i Rijeci, u skladu je sa kurikularnim smjernicama. Kao takav predstavljen je na glavnoj sjednici Glazbene kulture u PGŽ, kako bi bio uvršten u školski kurikulum.

Projekt, namijenjen učenicima od 5. razreda osnovne škole nadalje, zamišljen je da obuhvati predstavljanje jazz glazbe kroz nastupe renomiranih jazz glazbenika i edukatora, u trajanju od jednog školskog sata. Osim nastupa glazbenika, učenike se upoznaje sa poviješću jazz glazbe i predstavljaju im se instrumenti karakteristični za jazz glazbu. Učenici mogu instrumente i isprobati. Poseban naglasak dan je na način izvedbe i improvizaciju kao jednom od najbitnijih elemenata jazza.

I ove godine predavači su renomirani glazbenici, Spartaco Črnjarić – gitara, Tonči Grabušić – bubnjevi i Damjan Grbac – kontrabas, koji su program prilagodili trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te će se on održati on-line. Učenicima će približiti povijest jazz glazbe, njezin nastanak i glavne smjernice, te najutjecajnije izvođače jazz glazbe.

Vrsni će glazbenici predstaviti i svoje instrumente u kontekstu jazz glazbe – jazz gitaru, bubnjeve i kontrabas. Program je zamišljen kao interaktivna radionica te će učenici moći svojim pitanjima oblikovati teme o kojima će im predavači govoriti. Organizatori projekta “ Jazz u školama” nadaju se da će učenike na ovaj način potaknuti da istražuju glazbu i izvan jazza, te da će neki od njih u godinama koje dolaze i zasvirati na pozornici Jazz Time Rijeka festivala.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama