Festival „Lošinjskim jedrima oko svijeta“

Objavljeno 21.09.2020 - Zanimljivosti

Festival „Lošinjskim jedrima oko svijeta“

Od 5. do 19. rujna 2020. godine Lošinj se ponovno vratio u vrijeme zlatnog doba pomorstva kroz festival „Lošinjskim jedrima oko svijeta“.

Iako je ovogodišnji program održan u nešto manjem obujmu, održane su brojne regate, predavanja, radionice i sportska događanja.

Nakon otvorenja festivala u malološinjskoj luci i 8. Lošinjske regate pasara na vesla, tradicionalne veslačke utrke u kojoj su se natjecale drvene barke, u jednoj od najljepših lošinjskih uvala Čikat održao se scenski prikaz ispraćaja pomoraca na Annunziati (crkvici) „Pozdrav kapetanu“. Gostima i učenicima Osnovne škole Maria Martinolića događaj je bio jako zanimljiv obzirom da je upravo lošinjski loger Nerezinac došao pozdraviti prisutne u uvali Čikat.

U organizaciji lošinjskog Kluba Pomoraca kroz predavanje prof. Miljenka Smokvine u Muzeju Apoksiomena otkrili smo sve o „Sudjelovanju jadranskih pomoraca u Austro-ugarskoj arktičkoj ekspediciji 1872-1874“, dok nam je predavanje „Razvoj jedrenjaka s posebnim osvrtom na tipologiju jedrenjaka 19. stoljeća i obnovu logera „Nerezinac““ održao dr. sc. Robert Mohović.

Pratili smo 3. Noćnu regatu tradicijskih barki na jedra pod svijetlima reflektora u malološinjskoj uvali te promatrali nebo i nebeska tijela zahvaljujući Astronomskom društvu Leo Brenner. Četiri tjedna uživali smo u zalasku sunca uz edukativno vodstvo na logeru Nerezincu.

Također, 16. Međunarodni vaterpolo turnir Dobri dupin te 5. Međunarodni plivački maraton „Lošinj open water swim challenge“ održali su se u malološinjskoj uvali Čikat, a u sklopu 38. Lošinjske regate- Regate lošinjskih olimpijaca, nakon navigacijske regate Mali Lošinj – Susak – Žalić – Mali Lošinj održala se regata “štap” jedrenje u luci Mali Lošinj.

Najmlađi su uživali u Poučnom jedrenju za djecu u organizaciji Jedriličarskog kluba Jugo, kao i na radionicama izrade suvenira tradicionalnih barki otoka Lošinja, u organizaciji Zajednice Tehničke kulture Grada Malog Lošinja.

Već tradicionalno, kraj ovogodišnjeg festivala obilježen je 44. Nerezinskom regatom tradicijskih barki na jedra u luci Nerezine gdje su se predstavile obnovljene tradicijske barke (gajete i pasare) u sklopu projekta „Drvo je prvo“.

Ovogodišnji festival sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. U okviru Lokalne razvojne strategije u ribarstvu Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Vela vrata za razdoblje 2014. -2020. i FLAG natječaja za Mjeru 2.2. „Očuvanje i valorizacija pomorske i ribarske baštine i očuvanje identiteta područja, projekt Festival Lošinjskim jedrima oko svijeta odabran za dodjelu potpore i to u naredne tri godine. Tako će se projekt sufinancirati sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, putem nacionalnog Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za razdoblje od 2014. do 2020. godine, intenzitetom od 100%.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama