fbpx

Google počinje s velikim čišćenjem neaktivnih računa

Objavljeno 30.11.2023 - Vijesti

Google počinje s velikim čišćenjem neaktivnih računa

U skladu s novom politikom tvrtke Google će od 1. prosinca, dakle od ponoći, brisati sve stare i neaktivne račune koji nisu korišteni najmanje dvije godine. Obrisani će biti elektronička pošta, fotografije, kalendarski unosi, kontakti i dokumenti s Google Diska. Čišćenjem sustava želi se zaštitit korisnike od potencijalnih sigurnosnih prijetnji.

“Strah od curenja podataka”

Google počinje s velikim čišćenjem neaktivnih računa. No strah od curenja podataka ili ugrožavanja sigurnosti korisnika – vrlo je mali.

– Sigurnost svih računa je ista. Sigurnost je možda manja ako niste 2FA uključili na tom računu. Ako ste to i uključili Two factor authentication a niste ga koristili godinama on je nama kandidat za brisanje, rekao je direktor ZŠEM AI:X:Lab-a, bivši tehnolog u Googleu Boris Debić.

No bez dvofaktorske autentifikacije računi mogu biti lakše hakirani. Provaljuju najčešće botovi – aplikacije koje automatizirano rade određene postupke. Druga varijanta su ciljani Phishing napadi.

– Određena grupacija mami korisnike da im daju podatke za svoje korisničke račune koje onda oni prodaju trećoj strani i onda ih treća strana može koristiti u krađi identiteta, za slanje spam poruka ili tako dalje, naglasio je stručnjak za kibernetičku sigurnost; dr.sc. Roman Domović, Tehničko veleučilište u Zagrebu.

Poslana obavijest

Nova pravila o brisanju odnose se samo na osobne račune. Ne i na korporativne. Mnogo neaktivnih računa zauzima i mnogo prostora na disku.

– Moji kolege vide da se račun nije koristio pet godina. što ćemo s tim? Bez veze držimo podatke na disku, ako uopće ima podataka. Poslana je svima obavijest – ako ne koristite račun mi ćemo ga izbrisati, kazao je direktor ZŠEM AI:X:Lab-a, bivši tehnolog u Googleu Boris Debić.

Svi koji imaju neaktivni račun, a žele spriječiti njegovo brisanje, mogu se na njega prijaviti ili upotrijebiti jedan od alata tvrtke kao što su Gmail, Google Drive, Google fotografije ili Google Play.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama