Hanfa upozorava na pozive koji dolaze s društvenih mreža

Objavljeno 01.12.2021 - IzdvojenoVijesti

Hanfa upozorava na pozive koji dolaze s društvenih mreža

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) skreće pozornost javnosti na to da su se na društvenim mrežama pojavili razni oglasi osoba ili samoprozvanih „agencija“ koje su u potrazi za tzv. „financijskim kuririma“. Uključivanjem u takve transakcije i financijsko posredovanje vrlo vjerojatno uključuju u potencijalno kazneno djelo pranja novca, upozorila je javnost Hanfa.

Na društvenim mrežama, najčešće u rubrikama koje nude razne vrste zapošljavanja, pojavljuju se oglasi osoba koje sebe nazivaju agentima ili agencijama, a u potrazi su za posrednicima – tzv. „financijskim kuririma“. Osoba koja prihvati posao „financijskog kurira“ zaprima moguće nezakonito stečen novac na svoj bankovni račun, zadržava određeni postotak kao osobnu zaradu, a za ostatak po dogovoru kupuje kriptovalute i prosljeđuje ih tzv. „agentu ili agenciji“ od kojih je i prihvatila posao.

– Upozoravamo građane da sudjelovanjem u takvim transakcijama u ulozi posrednika – „financijskog kurira“ potencijalno sudjeluju kao posrednici u pranju nezakonitog novca putem kupnje kriptovaluta te se time izlažu potencijalnom kaznenom progonu zbog počinjenja kaznenog djela pranja novca. S obzirom na to da se od posrednika ne očekuje da uplaćuje/ulaže vlastiti novac, riječ je o vrsti poziva na koji bi se mogao odazvati određen broj građana smatrajući da ne snose nikakav financijski rizik, a bez spoznaje da se izlažu potencijalnom kaznenom progonu, stoji u priopćenju Hanfe.

Hanfa poziva hrvatske građane da se ne upuštaju u takve transakcije te da ne nasjedaju na razne oglase i pozive putem društvenim mreža, kao ni putem različitih internetskih stranica, već da svoje financijsko poslovanje obavljaju isključivo putem provjerenih financijskih institucija.

Više informacija o upozorenjima Hanfe dostupno je na njezinoj internetskoj stranici, kao i brojne informacije, edukativni tekstovi i letci.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u