fbpx

HDZ gubi Liku?

Objavljeno 03.03.2019 - Vijesti

HDZ gubi Liku?

Hoće li stranka HDZ izgubiti vlast u Lici nakon skoro 30 godina?

Nakon izbacivanja Darka Milinovića iz HDZ-a pa rascjepa ličkog HDZ-a, a onda i pada proračuna, iduće nedjelje održavaju se izvanredni izbori za članove Ličko-senjske županije.

RTL je objavio rezultate istraživanja agencije Promocija plus o tome kakvi bi mogli biti rezultati i novi odnos snaga.

Mrtva utrka

Listu HDZ-a i partnera s Marijanom Kustićem na prvom mjestu bira najviše ispitanika: 28,1 posto, ali im lista koju predvodi bivši podpredsjenik HDZ-a Darko Milanović, kojeg je Plenkovićevo vodstvo izbacilo iz stranke, puše za vratom s potporom od 24,2 posto.

Usporedbe radi, na lokalnim izborima 2017. HDZ s partnerima je osvojio 55 posto, što jasno govori o aktualnoj i nikad do sada viđenoj podjeli HDZ-a u županiji kojom vladaju gotovo 30 godina.

Tada druga, sada treća snaga s 11,2 posto je nezavisna lista Bura promjena koja je također doživjela promjene.

Prvi na listi je novaljski gradonačelnik Dabo, dok je Karlo Starčević, koji osvaja 6,9 posto, prvi na samostalnoj listi HSP-a.

Od ostalih koji imaju šanse za ostanak i u novoj skupštini su SDSS s 5,4 posto i SDP koji stoji dvostruko lošije nego na izborima 2017. Šanse za ulazak u Skupštinu prvi put ima i Živi zid.

“Novi” HDZ osvaja 10 mandata, gotovo dvostruko manje nego što su osvojili 2017., ali te mandate osvaja lista bivšeg potpredsjednika HDZ-a Darka Milinovića – vidimo 9 mandata, s tim da ima šanse i za još jedan, granični mandat, pa je moguće i potpuno izjednačenje.

Promijenjena Bura promjena osvaja 4, HSP sa Starčevićem 2 – zajedno mandat manje nego na redovnim izborima.

Po jedan mandat osvajaju SDSS, SDP i Živi zid. S tim da šanse za mogući granični mandat ima lista HSLS-HNS, odnosno Ante Franić.

KIGO.hr saznaje da ako Milinović osvoji 9 mandata, a Bura promjena 4 mandata, da će to značiti smjenu HDZa s vlasti i veliku pljusku Plenkoviću zbog krivog odnosa prema Lici.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama