HDZ je za novog predsjednika Sabora predložio Gordana Jandrokovića.

Objavljeno 05.05.2017 - IzdvojenoVijesti

HDZ je za novog predsjednika Sabora predložio Gordana Jandrokovića.

Ova vaša vlada nema većinu. Većina koja je skupljena za izbor Jandrokovića nije većina koje je skupljena na čin koji podrazumijeva demokratsku volju birača, poručio je zastupnik Živog zida Ivan Pernar.

Obratio se i zastupniku Sauchi, objasnivši da se u njegovom slučaju radi o zlouporabi izbornog sustava jer ne predstavlja građane koji su ih izabrali nego nastupa u vlastitom interesu. Gospodine Saucha, postavlja se pitanje kako ćete glasati za HDZ-ove ministre ili, još gore, hoćete li vi biti jedan od ministara?, upitao je Pernar Sauchu i naglasio da ista ruka koja ga je vodila u Remetinec sad mu gura ruku da glasa za njih. Vi ste za njih korisna budala. Oni vas iskorištavaju, gospodine Saucha, rekao je Pernar.

Klub zastupnika SDP-a neće glasovati protiv novog predsjednika Sabora Jandrokovića, ne možemo glasovati ni za, valjda će se stvoriti normalna parlamentarna većina kada ćemo biti ‘za’, rekao je Arsen Bauk.

U ime HDZ-a, HDS, Stranke Rada te nezavisnih zastupnika Mišića Glasnovića i Tomislava Sauche za predsjednika sabora Branko Bačić je predložio Gordana Jandrokovića. On će tu dužnost obnašati časno, dostojanstveno i odgovorno, rekao je i pozvao zastupnike da to podrže.

Božo Petrov i službeno je razriješen dužnosti predsjednika Sabora. Za razrješenje glasalo je 103 zastupnika.

I kad se mislilo da će današnja sjednica Sabora proći glatko s obzirom na najavu predsjednika kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića da imaju potporu 76 zastupnika, zastupnici su nas iznenadili.

Pri prebrojavanju prisutnih prijavilo se 77 zastupnika iako je sabornica puna. Zahtjev za stankom podnijelo je osam zastupnika i klubova zastupnka.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja nakon stanke zatražio je da premijer Andrej Plenković imenuje četiri nova ministra prije saborske stanke. Očito je da imate saborsku većinui i potporu 76 zastupnika.

Tražim da se saborska većina potvrdi izborom četiri ministra, u hitnom roku, do utorka. Nedopustivo je da državni tajnici upravljaju ministarstvima bez legitimiteta. Ovo je apsolutno neprihvatljivo. Neka HDZ predloži četiri ministra i onda možemo otići na pauzu, rekao je Grmoja.

Neka se pokaže koji su to zastupnici koji su stali uz premijera Plenkovića. HDZ ne prestaje s kupovinom. Mi s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom nećemo držati ljestve HDZ-u, rekao je Grmoja, ustvrdivši da je svima jasno da HNS i IDS igraju za HDZ.

Poručio je da se kriza može riješiti jedino tako da čovjek koji je tvrdio da ima većinu i lagao hrvatsku javnost pokaže tu većinu, dodavši da idući tjedan treba ili pokazati većinu u Saboru ili raspustiti Sabora.
Ivan Lovrinović zamolio je, kako je rekao, ekspertan odgovor na pitanje može li tražiti stanku onaj koji ne postoji.

HDZ je za novog predsjednika Sabora predložio Gordana Jandrokovića.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u