HNK Zajc; Novogodišnji koncerti u orijentalnim bojama i bajkovitoj atmosferi

Objavljeno 24.12.2021 - Kultura

HNK Zajc; Novogodišnji koncerti u orijentalnim bojama i bajkovitoj atmosferi

„1001 noć“ naslov je ovogodišnjih iznimno popularnih novogodišnjih koncerata riječkog HNK Ivana pl. Zajca u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra a pod dirigentskim vodstvom njihova šefa-dirigenta, maestra Valentina Egela, za koje se uvijek traži ulaznica više, a na programu su 27., 28. i 29. i 30. prosinca 2021. s početkom u 20 sati. Osim veselo se opraštati od stare u optimstičnom očekivanju nove godine, ovoga puta Riječanke i Riječani će uz glazbenike Riječkog simfonijskog orkestra i maestra Egela moći obilježiti i početak 2022. jer je 3. siječnja na programu, po prvi put, i – repriza Novogodišnjeg koncerta.

A tu je i Dječji novogodišnji koncert zadnjeg dana 2021. godine u podne, pod dirigentskom palicom Stjepana Vugera, čiji je program osim terminom izvedbe, i svojim programom odnosnom njegovim trajanjem prilagođen djeci za koju su osigurane i gratis ulaznicu dok ih plaćaju odrasli u njihovoj pratnji.

“Prilikom odabira programa za tako veliki događaj kao što je novogodišnji koncert, ambicija nam je s jedne strane bila izvesti neka od najpopularnijih djela klasične glazbe koja će očarati našu publiku, a s druge strane stvoriti zaokruženu večer koja ima priču, par sati koji će pratiti publiku i nakon što koncert završi. Tema “Tisuću i jedna noć” čudesna je tema koja je nadahnula generacije umjetnika pa tako i mnoge skladatelje da stvore neka od svojih najboljih djela. Tema otvara polje orijentalnih boja i atmosfere kao i svijet bajki, mitova i čuda. Možda će neke iznenaditi da je i Strauss, kao nezaobilazni skladatelj svakog novogodišnjeg koncerta, napisao nekoliko opereta temeljenih na tom svijetu. A u našoj koncertnoj večeri publika će čuti njegov valcer “1001 noć”, najavljuje temperamentni i virtuozni maestro Valentin Egel koji je oduševio prošlosezonskim Novogodišnjim koncertom.

Ovogodišnji koncert odjekuje Orijentom inspiriranim glazbenim pričama poput bajkovite priče o „Aladdinu” Carla Nielsena, uzbudljive suite „Šeherezada” Nikolaja Rimskog-Korsakova, Egipatskog marša i valcera „Tisuću i jedna noć” Straussa mlađega, a čut će se i isprepletanje dvaju svjetova – ruskog i orijentalnog u popularnim „Polovjeckim plesovima” zasnovanim na folklornoj glazbi iz opernog remek-djela „Knez Igor” Aleksandra Borodina. Na programu su i djela inspirirana europskim bajkama i mitovima: moćna „Priča ” Jeana Sibeliusa te Preludij romantične opere „Lohengrin” Richarda Wagnera.

Od drugih šarmantnih i veselih Staussovih polki i valcera na programu su i Trič-trač polka, Ruže s juga te Pod gromovima i munjama.
Vjerojatno ne treba ni spominjati iščekivani, završni Radetsky marš bez kojeg nema novogodišnjeg koncerta.
Podsjetimo, tradicionalni novogodišnji koncerti u „Zajcu“, u svečanom, blagdanskom ozračju, vrhunski su glazbeni doživljaji i društveni događaji koji se ne propuštaju. Novogodišnji koncert prvi se put našao na repertoaru riječkog HNK Ivana pl. Zajca 30. prosinca 1982. godine. Ubrzo je koncert, u posebno svečanom blagdanskom ozračju, postao jedan od najomiljenijih i najposjećenijih kazališnih programa pa se, tijekom dvadeset godina, i broj njegovih izvedbi povećavao.

Autor: Milena Jerneić

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama