Hren – ljuta biljka koja čisti tijelo, razbuđuje duh i tjera dosadu sa stola!
Objavljeno 20.04.2025 - IzdvojenoZanimljivosti

Uskrs bez hrena? Teško.
Ova oštra biljka već stoljećima stoji rame uz rame s jajima, šunkom i pincekom, i to ne bez razloga.
Hren nije samo prilog – to je prirodni antibiotik, digestivni turbo i nosni detoks – sve u jednoj žlici!
ZAŠTO HREN PEČE, ALI I LIJEČI?
Ono što ga čini “ljutim” je senfno ulje (glukozinolat) koje se oslobađa kad se korijen nariba. Taj sastojak:
ubija bakterije i viruse,
čisti sinuse bolje od aspirina,
potiče cirkulaciju,
pomaže kod probave masne hrane (da, šunka – gledamo te!).
I dok neki kažu da ih “ubije u mozak”, istina je da hren:
✔️ potiče rad jetre,
✔️ smanjuje upalne procese,
✔️ pomaže kod bronhitisa, upala sinusa i slabog imuniteta.
ZANIMLJIVOSTI:
U starim vremenima hren se smatrao biljkom snage i plodnosti, a ratnici su ga nosili kao talisman.
U Slavoniji kažu: “Tko pojede hren – ne treba doktora ni zeta!”
U Njemačkoj ga zovu “kren” (Kren) i tamo se koristi u čak 70 % mesnih jela.
Hren je mala bijela biljka s velikim karakterom.
Ljuti, ali ne bez razloga. Pročisti organizam, razbudi svaki zaspali receptor i podsjeti nas da priroda još uvijek zna bolje od tablete.
Zato ako ste se danas “rasplakali” uz šunku – znajte da je to možda najzdraviji plač godine.
Vaš KIGO.hr – informira vas, ali i nasmijava. I to bez recepta.
Vrati se natrag