fbpx

Hrvatska gay slikovnica zamalo srušila srbijansku vladu

Objavljeno 06.05.2018 - Vijesti

Hrvatska gay slikovnica zamalo srušila srbijansku vladu

Hrvatska slikovnica o gay brakovima zamalo je srušila vladu Srbije, prenose u beogradski mediji.

Večernje novosti, bliske vladajućoj koaliciji naprednjaka i socijalista, objavile su da je premijerka Ana Brnabić ponudila ostavku nakon što je ministar bez porfelja Nenad Popović na Twitteru objavio neprimjeren komentar o hrvatskoj slikovnici o istopolnim brakovima “Moja dugina obitelj”.

“U trenutku kada se kao država borimo na sve načine da podržimo rađanje, iz Hrvatske nam uvoze gay slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo stati na put onima koji nas žele uvjeriti kako je u redu da ‘Roko ima dvije mame, a Ana dvojicu tata’ “, rekao je Popović.

Brnabić je dan kasnije kritizirala svog ministra, ocijenivši da je “uvrijedio dio građana koji plaćaju njega i vladu” te najavila razgovor s njim u četiri oka kako bi “pokušala razumjeti” tu izjavu.

Prva žena na čelu srbijanske vlade i prva deklarirana LGBT osoba u državnom vrhu zemlje poručila je kako bi više voljela da se njezini ministri “bave svojim poslom”, umjesto da se izjašnjavaju o temama koje nisu u njihovoj nadležnosti.

Mediji su se rapisali što se događalo na sjednici vlade iza zatvorenih vrata. “EKSKLUZIVNO: Bura u Vladi – Zorana i Jadranka udarile na Anu”, udarni je naslov Večernjih novosti koje pišu da su ministrica građevinarstva i infrastrukture i potpredsjednica vlade Zorana Mihajlović te ministrica eurointegracija Jadranka Joksimović iskoristile prigodu i napale Brnabić koja je zbog toga, navodno, ponudila ostavku.

Ostavku je, nagađa se, kategorički odbio predsjednik države Aleksandar Vučić, a mediji su potom nastavili nagađati je li, kako tvrde Večernje novosti, Brnabić nasuprot sebi imala dvije ministrice.

U raspravu su se u subotu popodne uključila i dvojica ministara, obrane Aleksandar Vulin te rada i socijalne skrbi Zoran Đorđević, demantirajući da je ostavka Brnabć bila jedno od rješenja za podjele u vladi potaknute homofobnim twitom. Vulin je novinarima rekao da se na sjednici vlade “to nije dogodilo” i da Brnabić nije ponudila ostavku.

Slikovnca “Moja dugina obitelj” o istospolnim roditeljima namjenjena je djeci predškolskog uzrasta, u Hrvatskoj je tiskana u ograničenoj nakladi i potom promovirana u Srbiji, premda njezina verzija na srpskom još ne postoj.

Slikovnca je u online formi na hrvatskom jeziku besplatno dostupna svim potencijalnim čitateljima u regiji.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama