Hrvatska na pragu do totalne diplomatske pobjede nad Slovenijom

Objavljeno 11.12.2019 - Vijesti

Hrvatska na pragu do totalne diplomatske pobjede nad Slovenijom

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a, Estonac Priit Pikamae, smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, objavljeno je u srijedu u Luxemourgu.

Mišljenje nezavisnog odvjetnika, kao ni odluka Suda EU-a koja se očekuje negdje u proljeće sljedeće godine ne odnosi se na sadržaj slovenskih prigovora nego samo na pitanje je li Sud EU-a nadležan ili nije za to pitanje.

Nezavisni odvjetnici su posebnost Suda EU-a. Mišljenje nezavisnog odvjetnika ne obvezuje Sud. Nezavisni odvjetnik ne zastupa ničije interese, ni stranaka, ni javnosti, nego samo daje stručno mišljenje o relevantnim pravnim pitanjima.

Na temelju mišljenja nezavisnog odvjetnika teško da će se moći nazrijeti odluka Suda. Dosadašnja praksa pokazuje da u predmetima koji se vode pred Velikim vijećem Suda EU-a, a to je slučaj i s ovom slovenskom tužbom, Sud slijedi mišljenje nezavisnog odvjetnika u oko polovici slučajeva. U predmetima koji se vode pred Malim vijećem, odluke Suda su u oko 80 posto slučajeva u skladu s mišljenjem nezavisnog odvjetnika.

Slovenija tvrdi da Hrvatska neprovedbom arbitražne odluke krši pravo Europske unije, a Hrvatska, koja se iz arbitražnog postupka povukla zbog nepravilnosti koje je uzrokovala slovenska strana, da se ne radi o nepoštovanju europske pravne stečevine, nego o pitanju između dviju država.

Hrvatska diplomacija danas slavi jer je EU u cijelosti na strani Hrvatske, a Slovenija je morala priznati da je varala u postupku arbitraže što ne smije biti nagrađeno.

Iako je najbolji početak novih pregovora priznanje i isprika za varanje te ponovno osiguravanje pregovora za Piransko savudrijsku valu, hrvatski diplomati sumnjaju da će slovenski političari shvatiti koji su pristoji uzusi europskog ponašanja pa pravna bitka slijedi i dalje.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama