Hrvatska osuđuje rusku aneksiju ukrajinskih regija

Objavljeno 30.09.2022 - Vijesti

Hrvatska osuđuje rusku aneksiju ukrajinskih regija

Hrvatska najoštrije osuđuje ilegalne i lažne referendume provedene u četiri ukrajinske oblasti te najavljenu odluku o ulasku tih područja u sastav Ruske Federacije, priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Hrvatska osuđuje odluku Rusije “o integraciji ukrajinskih oblasti Donecka, Luhanska, Hersona i Zaporižja u njezin sastav, smatrajući je grubim kršenjem teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine te međunarodnog prava i Povelje UN-a”, ističe se u priopćenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak će četiri okupirane ukrajinske regije pripojiti Rusiji na svečanosti u Velikoj kremaljskoj palači u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu.

MVEP je dodao da Hrvatska tu odluku smatra “nelegitimnom, nezakonitom i kao takvu pravno ništavnom te ne priznaje njezine političke i pravne posljedice”.

Hrvatska će, zajedno s ostalim članicama EU-a i saveznicima, nastaviti pružati “svu potrebnu podršku Ukrajini u reintegraciji trenutačno okupiranih područja i obnovi ustavno-pravnog poretka u okviru međunarodno priznatih granica”, dodaje se u priopćenju.

Ruske okupacijske vlasti u regijama Luhansk, Doneck, Zaporižja i Herson održale su prošlog tjedna referendume za napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji. Bilo je izvješća o građanima koji su bili prisiljeni na glasovanje, ponekad i pod prijetnjom oružjem.

Ukrajina i zapadne sile osudile su petodnevno glasovanje koje je završilo u utorak, rekavši da njihov rezultat – više od 99 posto potpore odcjepljenju – nikada neće biti međunarodno priznat.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama