fbpx

Hrvatska u siječnju dinamično kreće u predsjedanje EU-om

Objavljeno 27.12.2019 - IzdvojenoVijesti

Hrvatska u siječnju dinamično kreće u predsjedanje EU-om

Hrvatska u siječnju dinamično kreće u predsjedanje Europskom unijom, uključujući sastanke s vodećim europskim dužnosnicima i Europskom komisijom, najavio je premijer Andrej Plenković.

– Već u tjednu od 7. siječnja imat ćemo vrlo intenzivan i dinamičan slijed zbivanja, rekao je Plenković na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici vlade.

Premijer 7. siječnja putuje u Pariz na konzultacije s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, dva dana kasnije u Zagreb stiže novi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a 10. siječnja u zagrebačkoj Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici održava se sastanak Europske komisije.

Plenković će 14. siječnja Europskom parlamentu u Strasbourgu predstaviti hrvatski program, a 16. siječnja su u Berlinu predviđene konzultacije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Hrvatska od 1. siječnja 2020. kao najmlađa članica po prvi put preuzima predsjedanje EU-om, a u tu svrhu predstavila je program na pedesetak stranica koji je usvojen na sjednici vlade.

Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman tom su prigodom ponovili kako program sadrži hrvatske nacionalne prioritete te je usklađen s novim strateškim programom EU-a za razdoblje 2019.-2024-, kao i s političkim smjernicama nove Komisije.

Slogan hrvatskog predsjedanja je “Snažna Europa u svijetu punom izazova”, a četiri tematske cjeline na kojima će biti naglasak su “Europa koja se razvija”, “Europa koja povezuje”, “Europa koja štiti” i “Utjecajna Europa”.

Grlić Radman je ocijenio kako je predsjedanje povijesni događaj za Hrvatsku te da je program detaljno razrađen.

– Možemo biti ponosni na izgled, vizualitet ovog dokumenta, ne samo vizualitet koji može biti dakle neka slikovnica, nego i sadržaj koji ovdje ističe hrvatske prioritete, rekao je ministar vanjskih poslova.

Dodao je kako će predsjedanje pridonijeti jačanju utjecaja i vidljivosti Hrvatske u međunarodnim odnosima, te da ankete pokazuju kako raste podrška europskom putu među hrvatskim građanima.

– Danas 81 posto građana prepoznaje EU kao prirodnu organizaciju kojoj Hrvatska pripada, rekao je Radman.

Plenković je istaknuo projekt izgradnje novog kolosijeka i obnove onog postojećeg između Hrvatskog Leskovca i Karlovca, na dionici dugoj 44 kilometara. Projekt je vrijedan 3,4 milijardi kuna, a od toga 2,7 milijardi bespovratnih sredstava stiže iz europskih fondova.

– Dobro je da ovakav projekt kreće neposredno pred predsjedanje da svi još jednom osvijestimo da je hrvatski suverenitet članstvom u EU-u snažniji, jači, oplemenjeniji i puniji, a time i naš utjecaj, rekao je Plenković. Bilo bi dobro da onaj koji to još nije osvijestio malo pročita i uputi se u projekte poput ovog kojem smo jutros svjedočili u Karlovcu.

Osim četiri krovna prioriteta u programu hrvatskog predsjedanja razrađeni su i prioriteti za svih deset konfiguracija Vijeća EU-a, vezanima za teme o kojima se raspravlja i odlučuje, poput poljoprivrede, ribarstva, pravosuđa i unutarnjih poslova.

Svim konfiguracijama Vijeća predsjeda resorni ministar iz zemlje predsjedateljice, osim Vijeća za vanjske poslove, kojim predsjeda visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Iako Europskim vijećem, najvišim političkim tijelom u EU-u, predsjeda stalni predsjednik Charles Michel, premijer Andrej Plenković imat će istaknutu ulogu u tri važna događaja tijekom predsjedanja – na sastanku na vrhu EU-zapadni Balkan u svibnju u Zagrebu, u postizanju dogovora o sedmogodišnjem proračunu i organizaciji Konferencije o budućnosti Europe.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama