Hrvatska vojna industrija predstavlja se na sajmu u Parizu

Objavljeno 13.06.2022 - GospodarstvoVijesti

Hrvatska vojna industrija predstavlja se na sajmu u Parizu

Hrvatske vojna industrija sudjeluje na međunarodnom sajmu posvećenom obrambenom i sigurnosnom sektoru “Eurosatory”, koji se održava od 13. do 17. lipnja u Parizu, priopćili su u ponedjeljak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), organizatora hrvatskog izlaganja.

Na nacionalnom štandu HGK je organizirao i sufinancirao sudjelovanje HS Produkta, Šestan Buscha, Agencije Alan, DOK-ING-a i Croshielda. Na štandu se predstavljaju i tvrtke iz tekstilne industrije Odjeća, Galeb, Čateks, Galko, Kap-ko i Šešir, a na sajmu sudjeluju i hrvatski startupi Iron Bull i Orqa.

Predsjednik Zajednice obrambene industrije HGK iz tvrtke HS Produkt Željko Pavlin naglasio je da u poslovanju imaju strašno povećanje troškova energenata. Iako žele investirati više od 100 milijuna kuna u različite energetske projekte, iz fondova ne mogu dobiti sredstva jer se bave proizvodnjom oružja, iako takva praksa postoji u drugim zemljama.

– Sirovina i nabava strojeva je višestruko poskupila, a rokovi isporuke su takvi da više ne možeš biti siguran kada ćeš dobiti ono što tražiš. Na sajmu imamo dogovoren niz sastanka s dosadašnjim kupcima, a očekujemo i nove, pogotovo iz zemalja Afrike koje su frankofone zemlje i s Bliskog istoka te dodatno predstavljanje francuskom tržištu, istaknuo je Pavlin.

Potpredsjednik Zajednice obrambene industrije HGK Alojzije Šestan iz tvrtke Šestan-Busch naglasio je kako su veliki svjetski sajmovi i izložbe poput Eurosatoryja veliki izlog na svjetsko tržište.

– Na ovom sajmu očekujemo poslovne kontakte s većinom naših kupaca i dobavljača. Praksa i iskustvo u proteklih 25 godina pokazali su nam da smo u pravilu uvijek na takvim sajmovima ostvarili barem dva, tri nova kontakta. To isto očekujemo i od ove izložbe. Tim više jer su u protekle dvije godine zbog pandemije takvi kontakti izostali, rekao je Šestan.

Hrvatska obrambena industrija obuhvaća oko 100 poslovnih subjekata s više od 3.000 zaposlenih, uz godišnju proizvodnju vrijednu otprilike 200 milijuna eura te izvoz iznad 100 milijuna eura. U 2020. godini hrvatska je vojna industrija izvezla oružja u vrijednosti većoj od 775 milijuna kuna.

Sajam Eurosatory jedan je od najznačajnijih sajmova obrambene industrije i sigurnosnog sektora na području Europe na kojem će sudjelovati oko 1.800 izlagača iz 60-ak zemalja svijeta.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama