Hrvatska vojska vratila se u Kranjčevićevu

Objavljeno 28.05.2021 - IzdvojenoVijesti

Hrvatska vojska vratila se u Kranjčevićevu

Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježavaju se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Postrojavanje pripadnika Oružanih snaga RH, MORH-a i hrvatskih branitelja održano je dana na tom istom stadionu.

Hrvatska kreće u modernizaciju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Ministar obrane Mario Banožić rekao je za HRT-ov Dnevnik odmah nakon svečanog postrojavanja kako Republika Hrvatska kreće u modernizaciju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Istaknuo je kako su mnoge Vlade do sada odgađale modernizaciju, a Vlada Andreja Plenkovića upustila se u rješavanje tog problema.

Ministar obrane kazao je kako su sva relevantna tijela podržala odluku da Hrvatska nabavi višenamjenske borbene avione – francuski Rafale. Cijela procedura nabave borbenih zrakoplova odvijala se transparentno, te je Hrvatska dobila najbolju opciju – za najmanje novaca dobila je najbolje opremljen avion.

Svečana akademija u zagrebačkom HNK

Svečana akademija u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske (HV), na kojoj je državni vrh istaknuo važnost, snaga i razvoj HV-a u mirnodopskim vremenima, održana je u petak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović osvrnuo se na stvaranje hrvatske države i vojske istaknuvši kako je Hrvatska posebna jer niti jedna europska država ili nacija u novijoj povijesti nije proživjela ono što je Hrvatska proživjela nedavno.

Plenković: HV se izgradio u učinkovitu i modernu oružanu silu

Premijer Andrej Plenković čestitao je u petak na sjednici Vlade svim braniteljima, vojnicima i policajcima Dan Hrvatske vojske (HV) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV), istaknuvši kako se HV nakon Domovinskog rata izgradio u učinkovitu i modernu oružanu silu.

Medved: Hrvatska vojska izrasla u suvremenu oružanu silu

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u petak je, u povodu 30. obljetnice povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde, svim pripadnicama i pripadnicama čestitao Dan Hrvatske vojske koja je, naglasio je, izrasla u suvremenu oružanu silu.

Jandroković : Pred nama izazovi koji pozivaju na zajedništvo

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je, povodom Dana državnosti 30. svibnja, zahvalio hrvatskim braniteljima te svima koji su na razne načine sudjelovali u stvaranju, obrani i afirmaciji Hrvatske, istaknuvši da su danas pred nama drugi izazovi koji pozivaju na zajedništvo.

Banožić i Hranj čestitali Dan HV-a, Dan HKoV-a i 30 godina HV-a

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj čestitali su u petak Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Zbora narodne garde poručivši da smo ponosni na svoju povijest i Domovinski rat i usmjereni na budućnost.

Stigle čestitke

Uoči 30. obljetnice ustroja Hrvatske vojske, čestitke su uputili visoki predstavnici NATO-a i Europske unije koji su istaknuli izniman doprinos hrvatskih oružanih snaga u očuvanju svjetskog mira i sigurnosti.

Odavanje počasti i u Hrvatskom saboru

Obilježavanju Dana Hrvatske vojske pridružio se i Hrvatski sabor. Zastupnici su sjednicu počeli odavanjem počasti prvom hrvatskom predsjedniku, dr.Franji Tuđmanu, i svima koji su dali svoj život za domovinu. Nakon minute šutnje, predsjednik Hrvatskog sabora održao je kratki govor kojim je podsjetio na još jedan povijesni datum, preksutrašnji Dan državnosti. 

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama