Iako je zdravstvo u rasulu, Kujundžić i dalje ministar

Objavljeno 18.10.2019 - Vijesti

Iako je zdravstvo u rasulu, Kujundžić i dalje ministar

Inicijativa MOSTa da se smijeni ministar koji ne uspijeva izvući hrvatsko zdravstvo iz problema u kojem se nalazi, ponovno nije urodila plodom zbog cijelog niza političkih spletki i saveza koji se baziraju na osobnim interesima, a ne na interesima građana Hrvatske.

Podsjetimo, svi građani koji su zadnjih godina bili u hrvatskim bolnicama i domovima zdravlja te hitnim traktovima na najjednostavniji način mogu vidjeti kako izgledaju kreveti, ormarići, wci i tuševi. Većina pacijenata je nezadovoljna i s komunikacijom liječnika s obiteljima i samim pacijentima pa se građani ostavljaju često na samostalne inicijative, kao i na plaćanje liječenja u privatnim bolnicama ili poliklinikama.

Primjerice na privatnom pregledu možete izvršiti u svega 4 sata pregled ultrazvuk trbuha, kompletan labaratorij (krv,urin) internistički prgled s EKG i već u popodnevne sate imate sve nalaze gotove. Sve to stoji 1300 kuna, a jednom godišnje ovakav brzi pregled je dovoljan kao preventiva za prosječnog čovjeka.

Cijeli pregled koji je u privatnim bolnicama gotov za par sati, u Kujundžićevim bolnicama traje danima i građani se iscrpljuju s udaljenim lokacijama pregleda i bespućima hodnika i neizvjesnim čekanjima po čekaonicama.

Hrvatski liječnici ne odgovaraju an telefone, mailove. Organizacija pregleda je nemoguća na pristojni način pa se često čekaonice pune ljudima koji čekaju na preglede satima i tako troše dragocijeno vrijeme. Ne treba posebno govoriti o opasnostima zaraze nekog srčanog bolesnika ukoliko se nalazi u čekaonici satima s troje prehlađenih ljudi.

Saborski zastupnici (HDZ, SDSS, HNS i Bandićevci) dali su potporu ministru zdravstva Milanu Kujundžiću jer je protiv njegovog opoziva bilo 79 zastupnika, a za opoziv 48. Za izglasavanje povjerenja bila je potrebna natpolovična većina zastupnika, odnosno 76 glasova.

Kujundžićev opoziv zatražila su 32 oporbena zastupnika na inicijativu Mosta.

Oporba je do samog glasovanja ponavljala kritike na ministrov račun, a HDZ ga je odlučno branio, što je potpuno nevjerojatno.

– Kujundžić je zdravstveni sustav doveo pred potpuni kolapas, liste čekanja sve su duže, a to dovodi do tihe privatizacije. No, ključan razlog zašto više ne može biti ministar je to što nije osigurao financijsku održivost sustava, on ne zaslužuje voditi zdravstvo, rekao je Željko Jovanović (SDP).

Željko Reiner (HDZ) uzvraća da je oporba tražila Kujundžićev opoziv na temelju “mizernog uratka”, zahtjeva koji se sastojao od jedne stranice teksta, na kojoj nisu bili u stanju argumentirati ni jednu primjedbu.

– Nije bilo ni jednog navoda što je taj ministar napravio krivo, što je tako kobno napravio da ga valja smijeniti. U tom mizernom uratku nema ni jedne brojke, a govori se o financiranju zdravstva, poručio je oporbi prozivajući je da je svojim istupima stvorila krivu sliku u javnosti o stanju u hrvatskom zdravstvu.

– Sad već svi dionici sustava vide da je voda došla do grla – i liječnici i medicinske sestre i poslodavci i veledrogerije, ali prvenstveno pacijenti, tvrdila je u saborskoj raspravi o Kujundžićevu radu Mostova zastupnica Ines Strenja Linić.

Uoči glasovanja SDP, HSS i HDZ zatražili su stanku, a uslijed žustre rasprave predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković podijelio je nekoliko opomena. Po jednu opomenu dobili su Peđa Grbin (SDP), Ines Strenja Linić (Most), Branko Bačić (HDZ) i Nikola Grmoja (Most), a Božo Petrov (Most) dvije opomene.

Volume 99%

Iako se činilo da bi to mogao biti test vladajuće koalicije, zbog potpore HNS-a i kluba Milana Bandića zahtjevima prosvjetara, nakon premijerove najave o povećanju plaća, oba su kluba obećala potporu ministru zdravstva.

Rasprava o povjerenju ministru ovaj je tjedan bila burna.

Most je po drugi put pokušao smijeniti Kujundžića, prvi je put to učinio lani, 12. listopada, kada su za njegovu smjenu bila 53 zastupnika, a protiv njih 77. Argumenti koje je tada iznosila oporba bili su slični onima koje je iznosila ove godine, no zastupnici većine, premijer Andrej Plenković i sam ministar sve su ih odbili kao neosnovane.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama