Ilustrirana posveta špagetima – izložba i show cooking u atriju HKD-a

Objavljeno 22.11.2022 - Zanimljivosti

Ilustrirana posveta špagetima – izložba i show cooking u atriju HKD-a

U sklopu VII. izdanja manifestacije „Tjedan talijanske kuhinje u svijetu“ Generalni konzulat Italije u Rijeci u suradnji s Talijansko-hrvatskom gospodarskom komorom iz Zagreba u atrij Hrvatskog kulturnog doma na Suąaku donosi izloľbu „Ilustrirana povijest ąpageta s rajčicom – Dante, paąta i Artusi“. Izloľba se otvara u četvrtak 24.11. u 18 sati, nakon čega slijedi show cooking i degustacija talijanskih specijaliteta dvoje profesionalnih kuhara Pasqualea Longobardia i Ane Uremović Longobardi iz zagrebačkog restorana Papavero Pizza & Food Lab.

Talijansko jelo par excellence “nastaje” polako, s doprinosima koji dolaze iz nekih davnih vremena i iz dalekih mjesta. ©pageti o kojima priča Massimo Montanari veľu se uz povijesna zbivanja, ekonomiju i druątvo. Nadasve, uče nas proąiriti naą pogled, prepoznati doprinose drugih kultura. Ironične i precizne ilustracije koje potpisuje Luciano Ragozzino, sjajan bakropisac i akvarelist, stvaraju jedan grafički kontrapunkt tekstovima. On ne ilustrira, nego stvara, a njegove se vizualne metafore urezuju u naąim glavama “upotpunjujući” riječi i stvarajući glavni ikonografski korpus stvoren do danas na temu povijesti ąpageta.

Obiljeľavajući sedamstotu godiąnjicu Dantea prisjetimo se vermicella iz njegovog doba i počasti koju je Artusi odao velikom pjesniku, s tekstovima koje potpisuju Monica Alba i Giovanna Frosini te ilustracijama na temu koje i u ovom slučaju potpisuje Ragozzino i koje upotpunjuju izloľbu.

Izloľba u atriju HKD-a ostaje otvorena do 14.12.

Autor: Ana Bernard

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama