Imamo 57 posto više turista nego u istom razdoblju prošle godine

Objavljeno 23.06.2021 - TurizamVijesti

Imamo 57 posto više turista nego u istom razdoblju prošle godine

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je danas da 330 tisuća turističkih dolazaka zabilježenih proteklog produljenog vikenda dokazuje da je Hrvatska sigurna destinacija, no pozvala je i dalje na odgovornost kako bi se izbjegao portugalski scenarij.

Brnjac je nakon užeg kabineta vlade izjavila da se građani trebaju cijepiti i zbog turističke sezone te da se ne bi smjeli opustiti jer je covid-19 i dalje prisutan. Portugal, upozorila je, ima velikih problema zbog delta varijante covida i sada je djelomično zatvoren.

Ministrica je kazala i da će predstavnici Ministarstva ove subote na Hvaru imati sastanak s predstavnicima županija, odnosno lokalnih uprava i samouprava s ciljem da doznaju što se na terenu radi po pitanju borbe protiv pandemije. Nedavno ih je zamolila da ne organiziraju velike manifestacije i događanja.

“Sigurnost je glavni čimbenik pri izboru destinacije”
“Turisti traže mjesta gdje mogu imati sigurnost”, rekla je Brnjac, dodavši kako je upravo sigurnost ove godine glavni čimbenik pri izboru destinacije.

Podsjetila je da lani u Hrvatskoj nije bio zabilježen nijedan slučaj zaraze u hotelima, kampovima i u komercijalnom smještaju.

“Važno nam je da nema žarišta bolesti jer ako se desi neko žarište, svjesni smo što nam to znači za sezonu. Moramo biti odgovorni i cijepiti se u što većem broju”, naglasila je ministrica.

Inače, u Hrvatskoj je tijekom proteklog produljenog vikenda, od petka 18. do srijede 23. lipnja, ostvareno 330.000 turističkih dolazaka i 1.6 milijuna noćenja.

Najviše turista stiglo iz Njemačke, Istra najuspješnija
Najveći broj turista u Hrvatsku je u tom razdoblju pristigao iz Njemačke (46.000), potom iz Slovenije (41.000), Austrije (31.000) i Poljske (24.000).

Prosječan dnevni broj turista tijekom proteklih pet dana je bio 313.000, dok je u istom razdoblju protekle godine bio manji za oko 104.000.

Najviše noćenja ostvareno je u Istarskoj (475 tisuća), Primorsko-goranskoj (322 tisuće), Splitsko-dalmatinskoj (258 tisuća), Zadarskoj (233 tisuće) i Šibensko-kninskoj županiji (105 tisuća).

Od početka godine do 23. lipnja, pak, u Hrvatskoj je ostvareno dva milijuna turističkih dolazaka te 8.4 milijuna noćenja turista, odnosno ostvaren je rast od 57 posto u dolascima i rast od 58 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u