Inflacija: Cijene rasle najviše zbog goriva

Objavljeno 30.05.2021 - GospodarstvoIzdvojeno

Inflacija: Cijene rasle najviše zbog goriva

U prošlom smo mjesecu imali najveći skok inflacije u posljednje tri godine. U odnosu na prošlogodišnji travanj inflacija je narasla 2 cijela 1 posto. Na to je najviše utjecalo poskupljenje naftnih derivata, a mnogi se sada pribojavaju da bi se to moglo preliti i na rast cijena hrane.

U ožujku prošle godine cijeli je svijet stao. Cijene naftnih derivata bile su na povijesno niskim razinama, nije se nikamo putovalo. Litra benzina koštala je oko 7 kuna. Danas je njegova cijena premašila granicu od 10 kuna.

– Svaki put kad stanemo na benzinsku postaju imamo dodatni trošak od 100-tinjak ili 150 kuna. Taj dodatni trošak je zapravo odgovoran za 3/4 te inflacije u Hrvatskoj. Kod ostalih usluga dobara prehrane nemamo inflacijskih pritisaka, objašnjava Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke.

Građani su taj manjak novca već osjetili u novčaniku.

– Iskreno jesu, od osnovnih potrepština do svega, ostalog, građevinskog materijala, u grubo nekih 30%. Ja sam mislila da samo ja to primjećujem, pitala sam svoje prijateljice i slažu se sa mnom da je sve poskupjelo. Rastu svaki dan, mic po mic, neka su od mišljenja građana.

Podaci pokazuju da su, uz gorivo, najviše poskupjele poštanske usluge, duhan, mineralna voda i sokovi te ulja i masti. Pojeftinili su pak riba, voće, povrće, meso i mlijeko.


– Energenti doprinose, dakle pritisci su recimo na prerađene prehrambene proizvode, barem nekoliko zadnjih mjeseci, dok recimo s druge strane neprerađeni prehrambeni proizvodi čak su zabilježili pad cijena. U svakom slučaju energenti značajno doprinose, jer utječu na kretanje cijena na ukupnoj razini, smatra Zvonimir Savić, direktor Sektora za ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore.

Inflacija bi, procjenjuju, vrhunac mogla dosegnuti tijekom turističke sezone, ipak do kraja godine očekuje se njezino usporavanje, pa bi godišnji prosjek mogao iznositi oko 1,5l%.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama