fbpx

Italija službeno i na Sanremo festivalu Titove milicajce nazvala zločincima!

Objavljeno 11.02.2024 - IzdvojenoVijesti

Italija službeno i na Sanremo festivalu Titove milicajce nazvala zločincima!

Jučer u subotu 10. veljače, obilježavao se Dan sjećanja za ubijene Talijane kako bi se očuvala uspomena na strahote fojbi i drame istarskih prognanika koje je izazvao režim Tita i njegovih milicionera te njegove vojske.
Ova bljetnica je također bila protagonist završne večeri festivala u Sanremu : kako bi uveo temu sjećanja na žrtve fojbi, voditej Sanremo festivala Amadeus je krenuo od kantautora Sergija Endriga, rođenom u Puli i prisiljenom 1947. zbog gubljanja Istre i Kvarnera od talijanske strane, bio prisiljen napustiti rodni grad s još 250 tisuća sunarodnjaka.

Na pozornici sanrema je rečeno slijedeće:

“Titove milicije izvršile su masovni pokolj zbog čega je nevjerojatan broj muškaraca, žena i djece stradao u fojbama diljem svijeta. Davno zaboravljena priča koja pripada mračnom dobu diktatura i tjera nas na razmišljanje o vrijednosti sjećanja i iznad svega istine”, riječi su Amadeusa na sceni Ariston teatra: ” Danas je ‘Dan sjećanja’ osnovan kako bi se očuvala uspomena na jednu od najtragičnijih stranica naše povijesti”.

Kod simpatizera komunističkog diktatora Tita ove izjave su naiušle na cijeli niz osuda te su zločine nastojali opravdati pod izlikom ” a što su nama radili Talijani do tada”?

Treba napomenuti da se veliki dio Hrvata ograđuje od ponašanja Titove milicije i vojske jer su i sami prošli vrlo loše. Naime ta ista milicija je iza drugog svjetskog rata pobila cca 5000 talijana, no gotovo 50 000 Hrvata i to žena, djece, staraca.

Hrvatska je danas u EU i kao država apsolutno se zalaže za temeljna ljudska prava, pravo na svoje mišljenje, pravo na slobodu kretanja, slobodu odlučivanja, pravo na postojanje i uvažavanje različitosti.

Hrvatska država jasno osuđuje zločine titovih milicajaca i vojnika nad svojim neistomišljenicima posebno nad nemoćnima, ženama, djecom i starijima.

Istina je da zbog realnog i povijesnog nesuočavanja lijevih političkih opcija u Hrvatskoj dio političara još ne želi priznati da je titova vojska i policija izvršavala zločine nad svojim neistomišljenicima. Sve to samo otežava normalizaciju odnosa Hrvatske s ostatkom demokratskog svijeta, ali najveći je problem da upravo takav status najviše šteti mladim Hrvatima koje se na ovakav način uči da je potpuno normalno poubijati svoje neistomišljenike bez zakona i razloga i povijest će uvijek bit pisana od strane pobjednika pa će se zločini opravdavati kontekstom vremena!

Premijerka Italije poklonila se žrtvama koje su titovi partizani masakrirali i bacili u fojbe. Talijanska premijerka Giorgia Meloni kritizirala je na komemoraciji u Bazovici desetljeća “neoprostive šutnje” o Talijanima koje su jugoslavenski partizani ubili u fojbama (kraškim jamama) tijekom Drugog svjetskog rata i u poraću, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.

Meloni je kod Nacionalnog spomenika žrtvama fojbi u Bazovici blizu Trsta poručila kako je na to mjesto dolazila “puno puta kao djevojčica” te da bi tada oni koji su to činili bili “optuživani i izolirani”.

“Vratila sam se kao odrasla osoba da konačno obilježim dan sjećanja koji je jednom zauvijek pomeo neoprostivu zavjeru šutnje koja je desetljećima prekrivala tragediju fojbi i držala u zaboravu dramu egzodusa”, poručila je Meloni, prenosi ANSA.

“Ovdje smo da u ime institucija ove republike ponovno zamolimo za oprost zbog pogrešne šutnje koja je desetljećima obavijala događaje na našoj istočnoj granici”, dodala je.

EU treba hitno donesti nove mjere odnosa prema diktatorskim tvorevinama kao zalog za normalnu budućnost slobodne EUrope!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama