Iz Brodosplita isplovio najveći jedrenjak četvrtastih jedara

Objavljeno 10.06.2021 - GospodarstvoIzdvojenoVijesti

Iz Brodosplita isplovio najveći jedrenjak četvrtastih jedara

“Golden horizont”, 170 metara dug jedrenjak izgrađen u Brodosplitu, isplovio je prema Velikoj Britaniji gdje će se na njega ukrcati prvi gosti. Može primiti 280 putnika koji će uživati u luksuznom jedrenju.

Naručitelj je zbog kašnjenja radova raskinuo ugovor, pa Brodosplit na taj način nastoji nadoknaditi troškove gradnje. Brodsplitov jedrenjak u kategoriji brodova s četvrtastim jedrima najveći je na svijetu što će se uskoro potvrditi i u Guinnesovoj knjizi rekorda. Plovi pod hrvatskom zastavom.

– Danas smo izuzetno ponosni i sretni jer ovaj brod završava svoju prvu fazu rađanja i danas kreće na putovanje diljem svijeta i za 10 – tak dana će ukrcati prve putnike, izjavio je član Uprave Brodosplita Tomislav Čorak.

Istovremeno će moći osjetiti i romantiku starih putovanja jedrenjacima. Za njihove potrebe brinut će se 159 članova posade.

– Svaki gost će, prema vlastitim željama i mogućnostima, moći aktivno sudjelovati u podizanju jedara i jedinstvenom iskustvu jedrenja na ovakvom brodu, rekao je Gareth Symons, direktor putovanja ”Golden horizon”.

Isplovio najveći jedrenjak na svijetu, dotegljen i chemical tanker ‘Onega Gulf’

Brodosplit je izgradio brod, ali ga nije uspio prodati jer je naručitelj zbog velikog kašnjenja radova raskinuo ugovor. U škveru se nadaju da će tržišnim korištenjem broda izbjeći moguće velike financijske gubitke.

– U međuvremenu će servisirati sve kreditne obveze koji su krediti korišteni za financiranje gradnje i u vrlom kratkom vremenu će brod moći većinu kreditnih obveza vratiti natrag, kaže Tomislav Čorak.

Trenutačno se gradi polarni kruzer, kao i serija ophodnih brodova za HRM. Brodosplit će izrađivati i čelične konstrukcije u nizu projekata gradnje mostova i prometnica.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u