Izložba Creski kaić

Objavljeno 19.08.2021 - Kultura

Izložba Creski kaić

U subotu 21. kolovoza u 19 sati ispod lože na glavnom gradskom trgu u Cresu otvara se izložba „Creski kaić: Od ašte do timuna – pojmovnik creske brodogradnje“.
Izložba je prethodnica manifestacije“Creski kaić – Dani pomorske baštine i tradicije“ koja će se u Cresu, sad već po treći put, odvijati od 30. kolovoza do 5. rujna.
Izložba je posvećena povijesti, izgradnji i očuvanju tradicionalnog creskog kaića. Popratna brošura (koju možete besplatno dobiti u Creskom muzeju) je ujedno i pojmovnik creske brodogradnje u kojem su prikupljeni lokalni izrazi vezani uz creski kaić i brodograditeljske alate. Na otvorenju izložbe moći će se razgledati i tradicionalni brodograditeljski alat.

CRESKI KAIĆ
Od ašte do timuna – pojmovnik creske brodogradnje
21. 08. – 05. 09. 2021.
Izložba na otvorenom – ispod lože (Trg Frane Petrića, Cres)
Autorica izložbe i brošure: Jelena Dunato

Iz brošure:
Kaić je naziv za manju drvenu brodicu koja je nekad bila dio ribarske svakodnevice naše obale, kao i čitavog Mediterana. Još ih nalazimo u lučicama primorskih mjesta, na razglednicama, u starim televizijskim emisijama i sjećanjima. Izgrađene su prije pedeset i više godina i ako su pravilno održavane – još uvijek plove.

U Cresu su se nekad gradili takvi kaići tipa pasara. Pasara je brodica prepoznatljivog oblika, oblog trupa i odsječene krme koju nazivamo zrcalom. Vrlo je popularna, stabilna i praktična, a zbog ravne krme na nju se lako ugrađuje izvanbrodski motor.

Kaići su se uglavnom gradili u konobama, jer je tako bilo jeftinije. Gradili su ih majstori brodograditelji u slobodno vrijeme, a često su im pomagali naučnici, koji su tako učili zanat. Za izgradnju takvih barki, koristili su se gotovim šablonama, koje su prilagođavali prema potrebi. Čitava bi se barka izgradila u konobi i onda bi se iznijela van.

Na području Cresa sačuvano je još stotinjak kaića. Nitko ih više ne gradi, rijetki se popravljaju i većina ih propada. Zajedno sa njima nestaje i specifični jezik brodograditelja – nazivlje vezano za dijelove plovila, brodograditeljske alate i plovidbu. Ovom smo ga izložbom probali sačuvati. Naime, ako sačuvamo kaiće, a ne sačuvamo jezik kojim ih možemo opisati, onda smo nepovratno izgubili dio naše povijesti. Drveni kaić se još može popraviti, ali zaboravljeni, izgubljeni izraz se više nikad ne može oživjeti.

Autor: Jelena Dunato

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u