Izložba Luke Aničića “Umjesto ekrana” u opatijskom Šporeru

Objavljeno 14.10.2021 - Kultura

Izložba Luke Aničića “Umjesto ekrana” u opatijskom Šporeru

U subotu, 16. listopada 2021.g. u 18.00 sati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji bit će otvorena izložba slika “Umjesto ekrana”, umjetnika Luke Aničića.

Radi se o prvoj izložbi ovog Riječanina, koji svoj slikarski izričaj vidi kao svojevrsni protuotrov današnjoj izolaciji pojedinca i odumiranju zajednice.

Izložene apstrakcije ponudit će svojevrsno utočište i predah za mozak, a krajolik kojim gledatelj kroči gledajući sliku predstavlja mjesto i vrijeme u kojem se ništa ne događa, osim umjetnosti koja može ponovno otvoriti život i osloboditi ga.
Izložba ostaje otvorena do 8. studenog 2021.g., a ulaz je besplatan. Radno vrijeme Umjetničkog paviljona Juraj Šporer je od utorka do petka od 14.00 do 19.00 sati, subotom i nedjeljom od 11.00 do 19.00 sati, a ponedjeljkom je zatvoreno.

Luka Aničić, slikar bez formalne likovne naobrazbe, nije se ni pokušao prikloniti stilskim odrednicama nekog od ‘izama’ 20. stoljeća. Ovom se izložbom predstavlja slobodan od utega stilskih odrednica, a njegove apstraktne kompozicije većinom su akrili na platnu. Iako se radi o naizgled tradicionalnoj slikarskoj tehnici (umjetnik u svojem atelijeru doista čuva nekoliko kistova), radovi su nastali korištenjem nesvakidašnjih alata, predmeta iz svakodnevne upotrebe te raznih željeznih ostataka, špatula, gletera i zidarskih žlica kojima se koristi za pomno nanošenje akrila, ali i oksidnih pigmenata u prahu, tempera, boje… Autor prihvaća sagledavanje svoje umjetnosti u okvirima apstraktnog narativa s obzirom na to da njegovo slikarstvo počiva na čarobnom odnosu linije i boje. Djela koja stvara proizvod su meditativnog procesa kojim se Aničić odmiče od materijalnog, pa time i figurativnog, i ulazi u svoj jedinstveni svijet geometrijskih formi osobita kolorita.

Aničić svoje slikarstvo opisuje terminom antipojmovnih krajolika, krajolika iz njegova svijeta imaginacije koji će promatrača navesti na bijeg od „ekrana“ i odvesti ga na drukčije mjesto. Današnji svakodnevni, po mnogočemu digitalizirani, život ispunjen je opterećujuće zasićenim sadržajem za konzumaciju. Riječ “ekran” u nazivu izložbe simbol je za suvremeno otuđenje pojedinca od samoga sebe i zajednice, do kojega nas dovodi prekomjerna i nesavjesna uporaba tehnologija. Ova izložba tada postaje svojevrstan time-out, a namjerni nedostatak „nečega konkretnog“ trebao bi promatraču približiti bit lijepih umjetnosti, kakvu Aničić vidi.
Izložba “Umjesto ekrana” bit će popraćena glazbom dvojca JMZM, a nakon otvorenja na terasi Šporera, uz čašu vina, okupljene će zabavljati DJ Objekts Objekts.

Izložbu organizira udruga Komitet – OpArt, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Opatije.
Kustosica izložbe je Iva Kelentrić, a umjetnička producentica Barbara Babačić.

Autorica teksta za katalog je Franka Toljanić, a za dizajn i print brine se Andrea Žic Paskuči / More idea d.o.o.
Fotografije u katalogu izložbe djelo su Damir Krizmanića Krize, a za fotografije izložbe zaslužna je Kristina Barišić.
Prevoditeljica teksta na engleski je Tea Marković, a lektorica Gordana Ožbolt.
Zahvale zaslužuju: APURI, Morski prasac, Damir Čargonja Čarli, Objekts Objekts/Šabo.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u