fbpx

Izložba “Srebrne kapi – Tajna velih âliga na Unijama”

Objavljeno 20.09.2023 - Kultura

Izložba “Srebrne kapi – Tajna velih âliga na Unijama”

U Galeriji Fritzi Lošinjskog muzeja, u utorak, 26. rujna u 19 sati otvorit će se povijesna studijska izložba autorskog dvojca Iskre Karniš Vidovič i Davora Karniša Srebrne kapi – Tajna velih âliga na Unijama.

Izložbom je dočarana atmosfera iz siječnja 1945. godine, kada su Unije imale 639 stanovnika (danas ih je deset puta manje). Tada su se pri povratku s jedne desantne akcije na Istu tri torpiljarke njemačke Ratne mornarice nasukale na Unijama. Nakon dramatičnog nasukavanja slijedilo je kroz šest dana više pokušaja odsukavanja, a Unije je okupiralo čak oko osamdeset njemačkih vojnika. Na sreću, nije bilo žrtava. Nakon što su 16. siječnja 1945. britanske torpedne brodice spazile nasukane njemačke torpiljarke, gađale su ih torpedima i protuavionskim topovima te je uništena jedna njemačka torpiljarka dok su druge dvije bile teško oštećene. Stoga su njemačke posade dobile zapovijed 17. siječnja minirati vlastite brodice, a mornari su evakuirani. Po odlasku Nijemaca za Pulu, Unijani su pohrlili na mjesto nesreće i zatekli mnoštvo zanimljivih i upotrebljivih predmeta i dragocjenog materijala. Pomoću opisa, mornaričkih izvještaja i sjećanja mještana, bogatih slikovnih priloga i originalnih izložaka (dijelova i opreme torpiljarki) naglasak je ove izložbe na predstavljanju tih brzih i elegantnih, ali i ubojitih njemačkih torpiljarki, kao i na snazi otočnog duha i kreativnosti mještana Unija.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 2. prosinca 2023. godine. Radno vrijeme Galerije Fritzi je od utorka do petka od 10 do 13 te od 18 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, a nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom muzej je zatvoren. Od 2. studenoga muzej je otvoren od utorka do petka od 10 do 13 sati te od 17 do 19 sata, subotom od 10 do 13 sati, a nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom muzej je zatvoren.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama