Izložba Utvrde Malog Lošinja

Objavljeno 29.07.2016 - Kultura

Izložba Utvrde Malog Lošinja

U utorak, 2. kolovoza 2016. godine u 20 sati u palači Fritzi Lošinjskog muzeja otvara se izložba Utvrde Malog Lošinja, autorice Barbare Živković.

Izložba Utvrde Malog Lošinja tematizira vojne objekte izgrađene na prostoru Malog Lošinja u vrijeme Habsburške, odnosno Austro-Ugarske Monarhije. Riječ je o tornju martello, utvrdi Kaštel, utvrdi na brdu Tovar i vojnim objektima na Velopinu. Ovi objekti su nastali kao dio Pomorske tvrđave Pula, jednog od većih vojnih sustava na Mediteranu 19. stoljeća. Također, ovo su jedni od zadnjih primjera arhitekture fortifikacije općenito, te kao takvi osim arhitektonske, nose i kulturno-povijesnu vrijednost.

Toranj martello nije se sačuvao do danas, dok su ostali napušteni i u dosta lošem stanju. Cilj izložbe je upoznati širu javnost s ovim vrijednom baštinom, te potaknuti raspravu oko njihove revitalizacije kako bi se sačuvali od propadanja.

Izložba će biti otvorena do 11. 9. 2016. Radno vrijeme palače Fritzi je od utorka do nedjelje od 10 do 13 sati te od 19 do 22 sata (ponedjeljkom zatvoreno).

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama