Izvorna klapska pjesmana pozornici Kastafskega kulturnega leta

Objavljeno 03.08.2022 - Zabava

Izvorna klapska pjesmana pozornici Kastafskega kulturnega leta

“Nakon gotovo tri desetljeća, na pozornicu Kastafskega kulturnega leta vraća se izvorna, a cappella klapska pjesma u formi susreta klapa. Prisjetimo se ovom prigodom početaka kastavske ljetne kulturne manifestacije čiji je jedan od zamašnjaka bio upravo ‘Susret klapa Sjevernog Jadrana’, a koji je pod ovim nazivom iniciran i organiziran 1992. godine zahvaljujući entuzijazmu mladića, tada tek osnovane Klape ‘Kastav’. Upravo je ovaj Susret bio značajnom programskom sastavnicom netom utemeljenog Festivala te se održao tri puta na prva tri izdanja KKL-a. Kastavske kale, kalete i trgovi potonjih godina, nakon gašenja spomenutog Susreta, nikako nisu oskudijevale klapskom glazbom. Dapače, ona je čitavo vrijeme prisutna kroz samostalne koncerte mnogih klapa, kako našeg kraja, tako i onih iz čitave Hrvatske. No, koncert koji nas očekuje u Kastvu ovog petka, 5. kolovoza, ponudit će istinskim ljubiteljima ovog glazbenog bisera našeg tradicijskog nasljeđa, koje se kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine nalazi pod zaštitom UNESCO-a, doživljaj iskonskog klapskog izričaja kroz susret vrijednih klapskih neimara. Nije na odmet naglasiti kako je rijetkost i u dugovječnijim klapskim sredinama, pri čemu dakako mislimo na kolijevku klapske pjesme – Dalmaciju, a naša saznanja govore u prilog tome da je ovo prvi put na ovim našim sjevernojadranskim prostorima, da se na jednom mjestu, u prigodi jednog koncerta, okupe klape s najvremešnijim stažom. Riječ je o klapama koje su sve redom svoj put započele dobrano prije četvrt stoljeća, od kojih je većina njih prekoračila i tridesetu godinu postojanja, dok će svojim sudjelovanjem primjer dugovječnosti i predanog rada na očuvanju našeg narodnog bogatstva zasigurno dati legendarna Klapa ‘Trogir’. Pored dugovječnosti, sve klape sudionice kvalitetu svoga djelovanja potvrđuju brojnim nastupima, priznanjima, nagradama na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni te kroz bogatu diskografsku aktivnost. Stoga dođite i uživajte u iskustvu protkanim ljubavlju prema onome, što smo preuzeli od naših predaka.”
Saša Matovina, Klapa ‘Kastav’

31.Kastafsko kulturno ljeto za sve je ljubitelje izvorne klapske pjesme pripremilo pravu glazbenu poslasticu. U petak 5.kolovoza na Crekvini u Kastvu moći ćemo poslušati najdugovječnije klape sjevernog Jadrana – domaćine koncerta Klapu ‘Kastav’ iz Kastva, koja ove godine obilježava tridesetu obljetnicu postojanja, žensku klapu ‘Luka’ iz Rijeke koja je postala sinonim kvalitete ženskog klapskog izričaja, Klapu ‘Nevera’ iz Rijeke koja više od trideset godina djeluje u gotovo nepromijenjenom sastavu i Klapu ‘Pinguentum’ iz Buzeta, prepoznatljivu po njegovanju istarskih narodnih pjesama interpretiranih u klapskom četveroglasju čime odaju poštovanje svom podneblju.

Posebni gosti ovog klapskog spektakla je Klapa ‘Trogir’ iz Trogira, naša najstarija i najtrofejnija dalmatinska klapa.

“Pjevanje Trogirana bilo je uzorom i brojnim klapama s Primorja. Onda kad je pjevački puk interesno preskočio granice i atar čuvene Frletine obrade primorske “Šetala se Jelica i Ive”. Dalmatinska pjesma postala je ne samo interesom, već i prototipom mnogima na Kvarneru. Ponajprije ‘Levantu’, ‘Fortunalu’, ‘Luci ‘, kasnije ‘Kastvu’, ‘Pinguentumu’, ‘Vinčaceu’… Cizelirane dionice, proživljenost stihova i frenetični rad Primoraca bili su preporuka da pjesma čuvene klape ima dostojne nasljednike izvan grada-spomenika. Pjesma nije samo donijela sljedbenike već i iskovala silna prijateljstva. Zato ćemo u petak, 5. kolovoza biti u Kastvu zajedno, s vama.” komentira popularni šansonijer i novinar Igor Brešan, član najtrofejnije postave Trogirana.

***

Klapa “Kastav” – Kastav

Klapa Kastav osnovana je u lipnju 1992. godine te ove godine obilježava tridesetu obljetnicu svog neprekidnog u uspješnog djelovanja. Rad Klape bogat je brojnim nastupima, koncertima, te najvrednijim priznanjima i nagradama u zemlji i inozemstvu. Bilježi gostovanja diljem domovine i inozemstva: Argentina, Austrija, Brazil, Italija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Latvija, Mađarska, Malta, Meksiko, Njemačka, Poljska, Rusija, SAD, Slovenija, Srbija, Španjolska i Velika Britanija. Među brojnim nagradama, ovom prigodom izdvajamo sjajan međunarodni uspjeh ostvaren 2019. godine na 9th Cornwall International Male Choral Festival. Tada je Klapa osvojila Grand Prix kao ukupno najbolji vokalni ansambl između njih 59, koliko ih se natjecalo na ovom Festivalu, čime je osvojena titula Champion Choir 2019. Klapa Kastav je do sada objavila sedam albuma, dok se tri puta našla u finalnim nominacijama za hrvatsku diskografsku nagradu Porin, i to 2006., 2011. i 2019. godine. Godine 2003. dobitnica je godišnje Nagrade Grada Kastva, a 2009., 2011., 2017., 2019. i 2020. godine nagrade Primorsko-goranske županije za ostvarene rezultate na području unapređenja kulture. Umjetnički voditelj od 1994. godine je Saša Matovina.

Klapa “Luka” – Rijeka

Djelujući dulje od tri desetljeća, Klapa Luka je sinonim kvalitete ženskog klapskog izričaja s osebujnim vokalnim izvedbama, što je potvrdila sudjelovanjem na brojnim koncertima, festivalima zabavne glazbe, raznim glazbeno-scenskim projektima i natjecanjima. U svojoj kolekciji pohranjuje više od 60 nagrada i plaketa ubrajajući čak 5 zlatnih s državnog natjecanja, Festivala dalmatinskih klapa u Omišu te nekoliko prestižnih s poznatih domaćih festivala zabavne i narodne glazbe. Klapa je snimila 8 nosača zvuka od kojih su 2 nagrađena Porinom te surađivala s mnogim poznatim glazbenicima i umjetnicima. Osim toga, Luka je dobitnica i Godišnje nagrade Grada Rijeke za promicanje glazbene baštine te posebne strukovne nagrade Status koju joj je za 30. obljetnicu dodijelila Hrvatska glazbena unija zbog cjelokupnog doprinosa hrvatskoj glazbenoj kulturi. U pandemijskim uvjetima, Klapa je 2021. godine proslavila svoj 35 rođendan streamingom svečanog koncerta te primila godišnju nagradu Primorsko-goranske županije u povodu svoje obljetnice i neprekidnoga rada na promicanju glazbene baštine.

Klapa “Nevera” – Rijeka

Klapa Nevera jedno je od najpoznatijih imena na riječkoj klapskoj sceni, djelujući više od trideset godina, i to u gotovo nepromijenjenom sastavu. Počeci Klape Nevera sežu u prvo tromjesečje 1988. godine, kada su petorica glazbenih istomišljenika i entuzijasta odlučili osnovati vokalnu skupinu – klapu, koja bi po načinu djelovanja i repertoaru bila bliska dalmatinskom klapskom glazbenom izričaju. Tijekom godina postojanja i rada Klapa je ostvarila brojna gostovanja u zemlji i inozemstvu (Slovenija, Italija, Austrija, Mađarska, Francuska, Njemačka, Češka) uspješno prezentirajući hrvatsku i domaću, primorsku pjesmu. Godine 2008. Klapa Nevera dobitnica je Zlatne plakete s grbom Grada Rijeke za dvadeset godina djelovanja, zbog osebujnog pristupa u izvedbi klapske pjesme i našeg domaćeg ČA. Do sada je objavila devet albuma.

Klapa “Pinguentum” – Buzet

Klapa Pinguentum osnovana je 1994. godine kao jedna od sekcija stoljetnog Glazbenog društva Sokol iz Buzeta. Prepoznatljiva je po svojim iznimnim izvedbama klapskih napjeva, ali i njegovanju istarskih narodnih pjesma interpretiranih u klapskom četveroglasju kojima odaje poštovanje svom podneblju. Svoju kvalitetu potvrđuje s osvojenih 36 nagrada i priznanja na brojnim festivalima i natjecanjima. Višestruki su osvajači Festivala klapa Istre i Kvarnera, pobjednici prvog omiškog Superfinala i prva i za sada jedina istarska klapa pobjednica Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Klapa je organizator tradicionalnog klapskog koncerta Pinguentum i prijatelji na kojem gostuju ponajbolje klapske skupine (Grdelin, Ardura, Neverin, Dišpet, Crikvenica, Luka, Teranke, Vinčace, Armorin i brojne druge klape…). Krajem 2014. godine Klapa Pinguentum je objavila dvostruki album pod nazivom U mom kraju. Umjetnički voditelj Klape je Sanjin Radović.

Klapa “Trogir” – Trogir

Klapa Trogir naša je najstarija, najtrofejnija i usudili bi se reći ponajbolja dalmatinska klapa, vremešnija od samog Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Tijekom djelovanja, Klapa je znala učiniti velike iskorake i biti primjerom kako (sa)čuvati etnomuzikološko blago i pjevačko naslijeđe pradjedova. Nagrade Klapi Trogir, njih čak 28 na 12 omiških nastupa, najreferentnije priredbe i svojevrsnog glazbenog instituta u malom, te društvena odličja svjedoče o dosezima koji su iz današnjih vizura praktički nestvarni. Klapa Trogir je za svoj rad dobila i pet nagrada Grada Trogira (1969., 1974., 1979., i 1989.) te nagradu Grada za životno djelo 2004., a u značajnija priznanja svakako treba ubrojiti Porin (1997.), plaketu Fidofa (1986.) i plaketu predsjednice Republike Hrvatske za dosege u kulturi. Izuzetna pjevačka djelatnost ispisana je u monografiji objavljenoj u povodu 40 godina rada iz pera dr. Stanka Geića, inače također i člana najtrofejnije postave Klape. Ipak, ono najvrjednije petnaest je objavljenih albuma s oko 300 snimljenih, mahom tradicijskih napjeva.

Ustrajnost i dosljednost djelovanja Klape Trogir svakako služi na čast gradu koji se uistinu može podičiti kulturno-umjetničkim naslijeđem, silnim glazbenicima, počevši od maestra Giuseppea Bozzottija i čuvene Messe pastorale koju je Klapa fonijski zabilježila (pratnja na orguljama Pavao Mašić), preko pedagoške djelatnosti prešućivanog Andre Santinelle, do melografskih pregnuća dr. Nikole Buble. Moguće značajnija i od same pjesme, činjenica je da su vidoviti amateri Klape Trogir oko sebe okupljali brojne suradnike, dirigente, skladatelje, muzikologe, melografe, a njihova iskustva, znanstvena pregnuća i spoznaje Klapa je publicirala u trima notografskim izdanjima Pisme staroga Trogira 1, 2 i 3. Upravo te edicije pokazat će se kamenom temeljcem organiziranom klapskom pjevanju u Hrvata, ali i inicijacijom Zbornicima dalmatinske pjesme izdanim kasnije u zrelim godinama Festivala u Omišu. Kroz Klapu je u tri generacije pučkih pjevača prošlo sedamdeset članova koji su iznjedrili dva doktora etnomuzikologije (Nikola Buble i Joško Ćaleta), a pjevačka legenda Vinko Coce sinonim je za dalmatinsku pjesmu. Glazbena voditeljica Klape Trogir je dr. sc. Jelena Buble.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama