Izvršni potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis u Zagrebu

Objavljeno 23.01.2023 - GospodarstvoIzdvojeno

Izvršni potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis u Zagrebu

U Zagreb je stigao izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis.

U Banskim dvorima Valdis Dombrovskis se sastao s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima financija i gospodarstva, Markom Primorcem i Davorom Filipovićem.

Glavne teme razgovora bile su ulazak Hrvatske u eurozonu, inflacija, nacionalni plan oporavka i otpornosti.

– Mi smo izvijestili potpredsjednika i o gospodarskom rastu u prošloj godini, dakle nakon one 2021. kada je naš gospodarski rast bio 13,1 posto, drugi najviši rast BDP-a međi članicama unije. U ovoj godini, prema svim indikatorima, očekujemo da rast za 2022. bude oko 6 posto što je također jako dobro i po nama ohrabrujuće s obzirom na sve izazove koje smo imali kroz posljedice ruske agresije na Ukrajinu i njene implikacije i na energetsku krizu, prehrambenu krizu, inflatorne pritiske u Hrvatskoj, Europi i globalno, poručio je premijer Plenković.

– Što se tiče cijena svjesni smo određene zabrinutosti pogotovo u sektoru usluga i znamo da Vlada na te zabrinutosti odgovara. Donesene su vjerodostojne mjere kako bi se ograničio taj rast cijena, kako bi se cijene izražavale u dvije valute i kako bi se povećala transparentnost, rekao je Dombrovskis.

Nakon Banskih dvora, Dombrovskis odlazi u Hrvatsku narodnu banku, gdje će o uvođenju eura razgovarati s guvernerom Borisom Vujčićem.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama