Janša najavio novi izbor tužitelja za novo tijelo EU-a

Objavljeno 26.05.2021 - Vijesti

Janša najavio novi izbor tužitelja za novo tijelo EU-a

Nezadovoljan načinom izbora slovenskih kadrova u europska tijela, slovenski premijer Janez Janša najavio je u srijedu mogućnost ponavljanja poziva za imenovanje dvaju delegiranih tužitelja iz Slovenije u ured Europskog javnog tužiteljstva (EPP), što je organizacija slovenskih tužitelja smatra neopravdanim.

Janša je kazao da će njegova vlada odlučivati u četvrtak treba li ponoviti postupak i objaviti novi poziv za odabir tužitelja iz Slovenije u to novo kolektivno tijelo EU-a sa sjedištem u Luksemburgu koje bi trebalo početi s radom početkom idućeg mjeseca.

Tužiteljsko vijeće za ta je mjesta prije više mjeseci predložilo tužitelje Mateja Oštira i Tanju Frank Eler, po sada važećoj zakonskoj proceduri, ali ih vlada nije dala na dnevni red zbog premijerova nezadovoljstva procedurom u kojoj vlada samo uzima na znanje da je postupak završen, a onda imena prosljeđuje dalje.

Janša je nakon razgovora s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem na pitanja novinara o kašnjenju u proceduri koje dovodi u pitanje rad EPP-a kazao da se radi o internom problemu procedure i da to po njegovu mišljenju ne može djelovati na rad europskih tužitelja.

“Miješanje premijera u pravoduđe”

Reagirajući na premijerovo osporavanje procedure, organizacija tužitelja navela je kako je ona u skladu sa slovenskim važećim zakonom i preporukama Vijeća EU-a, a vrhovni državni tužitelj Drago Šketa slučaj je ocijenio neopravdanim miješanjem politike u sudstvo.

– Ako bi vlada poništila već dovršeni postupak imenovanja europskih delegiranih tužitelja, to bi predstavljalo arbitrarno miješanje u nezavisnost i samostalnost državnog tužiteljstva, te značilo nezakonitost suprotnu ustavu, kazao je Šketa.

Navodno miješanje premijera u pravosuđe, posebno s obzirom na kašnjenje u proceduri imenovanja delegiranih sudaca iz Slovenije, jedna je od točaka iz ustavne tužbe koju je oporba pokrenula u parlamentu, no Janša je sve optužbe na svoj račun u raspravi odbio, ocijenivši da je riječ o politizaciji i pokušaju rušenja njegove vlade koji neće uspjeti.

Europska komisija do sada je više puta upozorila slovensku vladu na kašnjenje u proceduri imenovanja delegiranih tužitelja, a parlamentarna oporba tvrdi da je Janša protiv slanja dvoje koje su tužitelji odabrali jer su tijekom karijere sudjelovali u postupcima u kojima se je Janša našao kao osumnjičenik ili optuženik.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama