Je li Grad Rijeka doista transparentan kako se predstavlja?

Objavljeno 22.02.2020 - Vijesti

Je li Grad Rijeka doista transparentan kako se predstavlja?

Gradska vijećnica grada Rijeke Ivona Milinović iz HDZa postavila je pitanje županijskom sudu u Rijeci na temu osobe koju je postavio SDP i osobe koja je počinila kazneno djelo za vrijeme dok je obnašala važnu dužnost u Gradu Rijeka.

Dopis prenosimo u cijelosti:

PREDMET: Upit o statusu predmeta – Vladimir Benac

Poštovani,

ljubazno molim da priopćite zainteresiranoj javnosti što je Županijski sud u Rijeci poduzeo u svezi predmeta gospodina Vladimira Benca, suspendiranog pročelnika Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom grada Rijeke?

Prema navodima Novog lista, suspendirani pročelnik Vladimir Benac našao se pod istragom Uskoka još u prosincu 2017., na temelju policijske kaznene prijave zbog sumnje da je tvrtki svoje supruge omogućio da uz minimalnu najamninu dobije na korištenje adaptirani poslovni prostor. U članku Novog lista od 05.02.2019. navodi se:
„ Vijeće Županijskog suda u Rijeci potvrdilo je optužnicu protiv Vladimira Benca (46), suspendiranog pročelnika Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke, kojeg USKOK tereti da je počinio kazneno djelo u »aferi Čandekova«, u slučaju poslovnog prostora u toj ulici kojeg je potpuno uređenog, o trošku Grada, dobila i tvrtka u vlasništvu njegove supruge, nakon natječaja što je ocijenjen »friziranim«. Benac je optužen za nezakonito pogodovanje, kazneno djelo za koje je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.
Optužno vijeće riječkog Županijskog suda na sjednici je ocijenilo kako postoji dovoljno visok stupanj sumnje da je optuženi Benac počinio kazneno djelo za koje se tereti, da ima čvrstih temelja da kazneni postupak ide dalje. Procedura je takva da će spis o slučaju dalje biti dodijeljen novom raspravnom sucu, koji nije odlučivao o utemeljenosti optužnice, te će zakazati pripremno ročište na kojem će optužba i obrana iznijeti dokaze koje kane prezentirati na glavnoj raspravi, suđenju.“ (http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Potvrdena-optuznica-protiv-rijeckog-procelnika-Vladimira-Benca.-Evo-za-sto-ga-se-sve-tereti)

Nadalje, gradonačelnik grada Rijeke g. Obersnel, u odgovoru na moje vijećničko pitanje odgovorio je kako je Vladimir Benac iz službe udaljen 1. travnja 2017. godine na temelju članka 67. stavka 1. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Udaljenje traje do završetka postupaka pokrenutih pred nadležnim tijelima, odnosno utvrđivanja svih činjenica po navodima o nepravilnostima u poslovanju Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom. Gospodin Obersnel je također naveo kako grad Rijeka nema saznanja u kojoj je fazi postupak suspendiranog pročelnika Vladimira Benca te da ima samo informaciju kako je protiv njega potvrđena optužnica pred Županijskim sudom u Rijeci zbog počinjenja kaznenog djela pogodovanja.

Za vrijeme udaljenja iz službe Vladimir Benac, temeljem odredbi Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, članak 69., ima pravo na naknadu plaće u iznosu od 80% plaće. Kumulativni brutto iznos plaća gospodinu Bencu od udaljenja iz službe do danas iznosi 505.383,04 kuna. (https://www.rijeka.hr/councillor-question/koji-status-suspendiranog-procelnika-vladimira-benca-kada-je-navedeni-suspendiran-te-koliki-je-kumulativan-iznos-bruto-placa-od-pocetka-njegove-suspenzije-kraja-2019-godine%E2%80%B3/)

Obzirom da građanke i građani grada Rijeke već gotovo 3 godine plaćaju iz svojih poreza i doprinosa plaću suspendiranog pročelnika optuženog za navodne marifetluke na štetu gradskog proračuna, u interesu je riječke javnosti da nas izvijestite što ste poduzeli po navedenom predmetu. Je li pripremno ročište najavljeno početkom 2019. godine održano? U tom smislu, molim da nas izvijestite o tome koji sudac vodi navedeni predmet te koliko je bilo održanih ročišta. Svaki dan neažurnosti Županijskog suda u Rijeci predstavlja trošak za Riječanke i Riječane, što za Vaše plaće, što za plaću suspendiranog pročelnika Benca čiju plaću ćemo plaćati do okončanja postupka. Stoga, tražim žuran odgovor, a još žurnije postupanje po navedenom predmetu.

S poštovanjem,

Ivona Milinović

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u