fbpx

Je li predsjednik države podržao prijedlog Lea Pavele o novom izbornom zakonu?!

Objavljeno 13.04.2023 - Vijesti

Je li predsjednik države podržao prijedlog Lea Pavele o novom izbornom zakonu?!

Uz pomoć župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, županijski vijećnik Leo Pavela (KIGO platforma), koji je i inicirao raspravu u Skupštini PGŽ-a na temu nacionalnih izbora u RH, predstavio je predsjedniku RH Zoranu Milanoviću svoj nacrt prijedloga elemenata novog zakona o izbornim jedinicama.

U ovom prijedlogu se jasno ocrtavaju:
1. granice predloženih 6 izbornih jedinica s brojem mandata iz svake jedinice,
2. zahtjev da država do novih izbora mora uskladiti popis stanovništva s biračkim popisom. Ovaj popis trebao bi biti baziran na registru Ministarstva unutarnjih poslova,
3. uvođenje i elektronskog glasovanja s obzirom na 27.000 aktivnih pomoraca koji čine 1.5% ukupno zaposlenih i koji godišnje u Hrvatsku donesu preko 1 milijardu eura. Elektronsko glasovanje pomoglo bi i pacijentima u bolnicama, vozačima kamiona, autobusa, vlakova, građanima koji rade na jednodnevnim poslovima u inozemstvu, skiperima, putnicima, sezonskim radnicima itd.,
4. zabrana održavanja izbora i predizborne kampanje u periodu 1. lipanj – 1. listopad, jer je Hrvatska izrazito turistička država koju u navedenom periodu posjeti i do 18 milijuna gostiju koji bitno utječu na razvoj gospodarstva Hrvatske (cca. 18% BDP-a).

U vrlo dinamičnom razgovoru između županijskog vijećnika Lea Pavele i Predsjednika RH Zorana Milanovića, Pavela je nastojao upoznati Predsjednika kako je Primorsko-goranska županija od 1999. godine podijeljena za nacionalne izbore na dvije izborne jedinice, 7. i 8., što je za građane PGŽ-a neprihvatljivo pa su tako na zadnjoj Skupštini PGŽ-a vijećnici većinski usvojili zaključak da prilikom izrade novog zakona o izbornim jedinicama PGŽ bude cjelovita u jednoj izbornoj jedinici.

Prvotno, predsjedniku Milanoviću nije bilo jasno što bi PGŽ s time dobila, no kada mu je Pavela objasnio da je apsolutno neprirodno da građani iz polovice PGŽ-a (najviše iz Gorskog kotara) ne mogu glasovati ni za koga u Rijeci, Opatiji, Malom Lošinju, Cresu ili Lovranu, tada je razumio problem s kojim se ova županija susreće više od 20 godina te je saslušao daljnje argumente Pavelinog prijedloga za nove nacionalne izbore.

U daljnjem razgovoru, Pavela je napomenuo da trenutačni nacrt za izborni zakon RH rade četvorica ljudi i to svi ih HDZ-a, što je demokratski neprihvatljivo, a posebno je nemoralno da na novom zakonu o izbornim jedinicama radi Vladimir Šeks kojem je Ustavni sud i pobio njegov izborni zakon iz 1999., te njegov posinak koji doista nema nikakve veze sa crtanjem izbornih jedinica, Karlo Ressler. U samom timu se još nalazi i župan osječko-baranjski, Ivan Anušić te ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica.

Predsjednik je konstatirao da je to jednostavno tako, da HDZ ima većinu u Saboru te da oni mogu progurati svoj prijedlog zakona. Pavela je konstatirao da to ne može biti “jednostavno tako” jer da narod još nikad nitko nije uspio pobijediti te da novi izborni zakon mora biti pošten i mora pomoći građanima u ostvarivanju njihovog glasačkog prava.

Nakon poduže rasprave uz različite argumente, Pavela je zamolio predsjednika da se snažnije uključi u borbi za novi pošteni izborni zakon pa je zajednički zaključak bio da se svi materijali prijedloga kao i snimka prijedloga i obrazloženja koja je bila prezentirana u Skupštini PGŽ-a bude poslana u Ured predsjednika RH kako bi se podrobnije proučila cijela tematika te zauzeo kvalitetan stav.

VIDEO sa Skupštine PGŽ-a možete pogledati ovdje:

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama