Jedemo jedva dva kilograma riječne ribe godišnje

Objavljeno 21.01.2022 - Vijesti

Jedemo jedva dva kilograma riječne ribe godišnje

Iako smo s dvadeset kilograma ribe na godinu po stanovniku ispod europskoga prosjeka, podaci o potrošnji riječne ribe još su porazniji. Najviše 2 kilograma na godinu. No njihovi proizvođači iz Orahovice vjeruju da će se to promijeniti jer suvremeni potrošači traže gotove proizvode, a upravo to nudi njihov pogon za preradu.

Potrošnja ribe u Hrvatskoj, a osobito slatkovodne, ispod je prosjeka Europske unije. Iskustvo zemalja s većim prosjekom pokazuje da je najvažnije steći prehrambene navike u konzumaciji ribe.

– Uveli su u sve državne institucije, od vrtića, škola, bolnica, čime se definitivno utječe na potrošnju ribe, ali i na prehrambene navike pogotovo kod djece, koja ih stječu za cijeli život – naglašava Katica Petkov, PP Orahovica.

PP Orahovica slatkovodnu ribu u živom i prerađenom obliku izvozi u 12 zemalja, a svakim danom trend pakirane i prerađene ribe se povećava.

– Radili smo tako da smo se orijentirali na vanjsko tržište i nama je negdje od 66% odnosno dvije trećine prihoda dolazi iz izvoza. Dok ovdje u Hrvatskoj 50% ostvarenog prihoda radimo kroz naše vlastite ribarnice – ističe Saša Breznik, predsjednik Uprave PP Orahovica.

Godišnje, kroz poslove na ribnjacima, u pogonu za preradu ribe i ribarnicama upošljava se oko tristotinjak ljudi. Ova tvrtka jedina u Europi prerađuje ribu iz vlastitog uzgoja, a sva pažnja mora biti usmjerena u visoku kvalitetu prerade jer riba je visoko kvarljiva namirnica.

– Čuvamo ribu u živom obliku i prerađujemo je isključivo dan za danom. Samim time garantiramo visoku razinu i svježine i kvalitete proizvoda jer imamo International food standard, to je najveći standard u prehrambenoj industriji po pitanju kvalitete – kaže Andreja Kovačević, voditeljica tvornice za preradu ribe PP Orahovica.

– Zato svake godine ulažemo u tvornicu i u principu vidimo da će to biti isključivi oblik prodaje u budućnosti. Za nekoliko godina vrlo vjerojatno riba, kakvu smo je naučili kupovati živu u ribarnicama neće je biti. Jednostavno trendovi se mijenjaju – smatra Ivan Malić, član Uprave PP Orahovica.

Uskoro će program očišćene, filetirane, narezane ili ribe dimljene na prirodnom dimu te ribljih pašteta, biti proširen ribljim čipsom i paniranim odrescima.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama