Jedna po jedna, europske države zatvaraju svoj zračni prostor ruskim zrakoplovima

Objavljeno 27.02.2022 - IzdvojenoVijesti

Jedna po jedna, europske države zatvaraju svoj zračni prostor ruskim zrakoplovima

Od Njemačke do Švedske, preko Francuske i Italije, raste broj europskih zemalja koje zatvaraju svoj zračni prostor za zrakoplovne tvrtke iz Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu, a pridružuje im se i Kanada, a Hrvatska bi se trebala priključiti od ponedjeljka.

U nedjelju od 14 sati njemačko ministarstvo prometa proglasilo je zabranu letova za ruske zrakoplove i operatere zrakoplova u njemačkome zračnom prostoru” Berlin je pojasnio da ova zabrana vrijedi tri mjeseca, no da se ne odnosi na humanitarne letove.

Nakon što se isprva činilo da oklijeva, i Francuska je sredinom dana objavila sličnu mjeru. Francuska navečer zatvara svoj zračni prostor za sve ruske zrakoplove i zrakoplovne tvrtke. Na rusku invaziju u Ukrajini, Europa odgovara potpunim jedinstvom, istaknuo je na Twitteru dužnosnik ministarstva prometa Jean-Baptiste Djebbari.

Ista odluka ubrzo je stigla iz Irske, pa iz Španjolske, Belgije, Nizozemske, Italije, Malte, Austrije i Sjeverne Makedonije.

– U Europi je nebo otvoreno za one koji povezuju ljude, a ne za one koji nad njima vrše brutalnu agresiju, opravdao je svoj potez belgijski premijer Alexander De Croo na Twitteru.

– U nizozemskom zračnom prostoru nema mjesta za režim koji primjenjuje nepotrebno i brutalno nasilje, rekao je nizozemski ministar infrastrukture Mark Harbers.

Vlada Luksemburga također je objavila da priprema potrebne naputke o zatvaranju svojega zračnog prostora za ruske tvrtke od nedjelje.

Na sjeveru Europe takve je mjere u nedjelju najavila i Finska, koja s ruskim susjedima dijeli granicu dužu od 1300 kilometara, a isto su najavile Švedska, Danska, Norveška i Island.

Sve su se nabrojane države pridružile Poljskoj, Češkoj, Estoniji, Bugarskoj, Moldaviji i Ujedinjenom Kraljevstvu koje su mjeru donijele ranije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će zabrana letova za ruske tvrtke stupiti na snagu po mogućnosti već sutra (u ponedjeljak).

Izvan Europe takvu je odluku najavila je i Kanada, druga po veličini zemlja na planetu.

S obzirom na to da su brojne zemlje već zatvorile ili su najavile zatvaranje svojega zračnog prostora, ruski zračni promet suočen je s vrlo širokom zonom zabranjenih letova, zbog čega zrakoplovi moraju pribjegavati zaobilaznim zračnim koridorima.

Nekoliko je europskih država, među kojima Francuska, Italija, Danska i Švedska, pozvalo na paneuropsku zabranu leta ruskim zrakoplovima.

U znak odmazde Moskva je počela zabranjivati prelijetanje svojega teritorija zrakoplovima povezanim s europskim zemljama koje su takvu odluku najavile u posljednjih nekoliko dana.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama