Josip Ostrogović ostaje u visokoj politici Grada Rijeke, ali i u ACI-ju!

Objavljeno 23.05.2022 - Vijesti

Josip Ostrogović ostaje u visokoj politici Grada Rijeke, ali i u ACI-ju!

Zadnjih dana u političkom prostoru Rijeke vrlo je živo. Jedan dio političara u Rijeci želi udaljiti Josipa Ostrogovića iz Gradskog vijeća Rijeke jer je Ostrogović postao prepoznatljivo lice HDZ-a i velika opasnost za slijedeće izbore u utrci za gradonačelnika Rijeke. Ostrogović je stabilizirao riječki HDZ, okrenuo ga modernijim taktovima, a njegova kandidatura za gradonačelnika Rijeke bila je najpripremljenija i najbolja pa ne čudi da su njegovi nastupi bili odlična uvertira za sve bolje pozicioniranje ovog riječkog političara.

Njegov dosadašnji angažman u ACI-ju ukazao je da Ostrogović ima i menadžerskog talenta u gospodarstvu i sasvim je logično da se njegovi politički oponenti počinju polako buditi u želji da se uspori napredak Josipa Ostrogovića.

Na lažne optužbe da je Ostrogović u sukobu interesa jer je u ACI-ju i Gradskom vijeću iako nije u izvršnoj vlasti danas je reagirao i sam Josip Ostrogović. Reagiranje prenosimo u cijelosti:

Radi potpunog informiranja javnosti, želeći izbjeći moguće krivo tumačenje pozicije člana Gradskog vijeća Grada Rijeke i moguću pogrešnu javnu percepciju da sam u sukobu interesa, ovim putem obavještavam javnost o bitnim činjenicama.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je svojim Mišljenjem br.:711-1-489-M136/22-02-17 zauzelo stav da zbog opće zabrane obnašanja dvije javne dužnosti za vrijeme obnašanja dužnosti člana Uprave ACI d.d. ne mogu biti član Gradskog vijeća. Smatram da je stav Povjerenstva duboko pogrešan, kao ni da njime Povjerenstvo nije utvrdilo, a ni dokazalo da sam u sukobu interesa. Kao član Uprave ACI-ja i kao član Gradskog vijeća Grada Rijeke prema mišljenju Povjerenstva nije mi dopušteno istovremeno obavljanje ove dvije javne dužnosti iz čl.17. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Budući da je novi Zakon tek stupio na snagu i još ne postoji jasna i potvrđena praksa, a da je istim zakonom bitno proširen popis i broj obveznika, dok je istovremeno rok za davanje mišljenja kratak, držim da Povjerenstvo pod vremenskim pritiskom nije na adekvatan način ocijenilo konkretne okolnosti i prirodu javne dužnosti člana predstavničkog tijela. Zbog toga sam od Povjerenstva već zatražio preispitivanje danog mišljenja.

Razlozi zbog kojih bi Povjerenstvo moralo promijeniti svoje mišljenje o tome da ne mogu kao član Uprave ACI-ja biti i član predstavničkog tijela leže u odredbama članka 17. st.2. koji predviđa mogućnost izuzetka od opće zabrane. Dakle opća zabrana obavljanja druge javne dužnosti nije apsolutna. Opća zabrana se odnosi na obavljanje druge javne dužnost koja se obavlja u smislu redovitog i stalnog zanimanja. Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi definira funkciju gradskog vijećnika kao javnu dužnost koja se obavlja počasno i za to se ne prima plaća. Nešto što se obavlja kao predstavnička dužnost teško se može svesti pod redovito i stalno zanimanje. Nesporno je da funkcija gradskog vijećnika nije ni redovito niti stalno zanimanje te da ta počasna javna djelatnost predstavlja zakoniti izuzetak od opće zabrane. Problem opće zabrane odnosno tumačenje Zakona na način kako je to Povjerenstvo iskazalo u mom slučaju kroz opću zabranu obavljanja dvije javne dužnosti, isto pretvara u apsolutnu zabranu. A to je mnogo veći, širi i ozbiljniji problem od mog slučaja.

U Gradsko vijeće sam izabran voljom građana na izborima održanim prema Zakonu o lokalnim izborima. Zakonom o lokalnim izborima određena su izborna pravila, između ostalog njime je određeno tko može, a tko ne može, biti članom predstavničkog tijela. Članak 78. Zakona o lokalnim izborima govori o nespojivim dužnostima odnosno govori tko ne može biti članom predstavničkog tijela. Kao član uprave trgovačkog društva u vlasništvu RH imao sam, a imam i dalje, pravo biti članom Gradskog vijeća Grada Rijeke. Gradski vijećnik sam postao na zakonit način i voljom birača te ću tu dužnost obavljati i dalje – sve dok to građani Rijeke žele.

Završno ponovno ističem da u mom navodnom slučaju nema nikakvog govora o sukobu privatnog i javnog interesa već da se samo radi o pogrešnom poimanju Povjerenstva da je opća zabrana obavljanja dvije javne dužnosti apsolutna. To ću dokazati u mogućim postupcima pred Povjerenstvom, a ako bude potrebno i pred Upravnim sudom.

Josip Ostrogović

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama