Juha od koprive – bogata željezom i vitaminima

Objavljeno 06.12.2021 - IzdvojenoZanimljivosti

Juha od koprive – bogata željezom i vitaminima

Vlasta Hržić iz udruge Ekosspiritus Samobor donosi ukusan recept za okrepljujuću juhu od koprive za koju ističe da se koristi kao hrana i kao lijek s obzirom na to da je bogata željezom i vitaminima te štiti organizam od svih štetnih tvari.

– Kopriva je samonikla biljka koja raste na humusnom tlu, a mi ju u našem samoborskom kraju beremo do kraja petog mjeseca – početka šestog. Beremo vrhove mlade koprive, lagano sa prstima skinemo gornji vrh tako da ne peče – i od toga radimo juhu. Koprivu operemo, režemo na uske i tanke rezance i stavimo kuhati u vodu. Tome dodamo 2-3 mrkve, oguljeni krumpir i sve zajedno se kuha dvadesetak minuta. Kad su kopriva i krumpir mekani sve usitnimo – i za kraj dodamo domaćeg samoborskog vrhnja! – kaže.

Kopriva je inače biljka koja obiluje mineralima, ponajviše željezom, a tu su još i vitamini A, C i K. Iako je divlja, u jelima se ponaša slično kao pitomi špinat. Sličnog je i okusa kao špinat, možda samo malo oporija. No, ta se oporost lako riješi tako što ćete recimo u jelo staviti manju količinu koprive. Kao takva savršeno će se uklopiti u bilo kakvu pitu, složenac, umak ili juhu.

Za koje god jelo od kopriva se odlučite, sigurno nećete pogriješiti. Okrijepit ćete tako svoj organizam, na neki ga način očistiti, a pritom ćete svakako uživati u finim zalogajima. I gutljajima. Krem juha od koprive samo čeka na vas. Rukavice na ruke, put pod noge i u potragu za koprivama

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u