fbpx

K-HNK gostovanja u „Zajcu“

Objavljeno 01.06.2023 - IzdvojenoKultura

K-HNK gostovanja u „Zajcu“

Čak tri gostovanja u okviru programa K-HNK tijekom lipnja stižu na pozornicu „Zajca“, prvo baletni ansambl HNK u Splitu te potom dramski ansambli zagrebačkog i osječkog HNK-a.
Prigoda je to da riječka publika kao nikad dosad pogleda različite predstave drugih nacionalnih kazališta u jednoj sezoni i uvjeri se u svu raznolikost i dosege recentne kazališne produkcije u Hrvatskoj.

Nastavak K-HNK (Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta) programa i suradnje u petak 2. lipnja u riječki HNK dovodi splitski Balet i autorsku večer svjetski proslavljenog i jednog od najzanimljivijih koreografa međunarodne plesne scene Angelina Preljocaja te dvije njegove kreacije koje će vas odvesti u novi, moćan koreografski svijet. Radi se o jednočinkama “La stravaganza”, te “Noces” (“Svadba”), obje bogate povijesti izvođenja na brojnim najpoznatijim svjetskim baletnim scenama.
Balet za dvanaest plesača „La stravaganza“ praizveo je 1997. New York City Ballet. Inspiriran povijesnim migracijama Europljana u Ameriku, balet kroz očaravajuće slike preispituje sraz kultura Staroga i Novog svijeta. Europski imigranti odjeveni kao da su sišli s Vermeerovih slika pokušavaju uhvatiti ritam moderne glazbe suvremenih skladatelja, dok pripadnici Novog svijeta plešu na poznate taktove Vivaldija. Baroknu Europu i suvremenu Ameriku Preljocaj predstavlja pokretom i zvukom, vizualno i glazbeno.

Drugi dio, balet „Noces“ odvest će vas u svijet glazbe Igora Stravinskog, jednog od najznačajnijih skladatelja baletne glazbe na koju se u Rijeci često pleše, podsjetimo samo na dragulj „Posvećenje proljeća“ ili baletnu večer „Pulcinella“ i „Apolon“. Njegova baletna kantata „Les Noces“ inspirirala je slavnog Preljocaja da ponovno istraži temu vjenčanja, braka i kompleksne ljudske odnose te stvori očaravajući plesni prikaz ljubavi, strasti i emocionalne intenzivnosti.

Nakon splitskog, 19. lipnja K-HNK gostovanja nastavlja zagrebački HNK s Krležinom „Ledom“ u režiji Franke Perković, a 21. lipnja osječki HNK s „Čarugom“, komedijom Ivana Kušana u režiji Borisa Svrtana.

Dođite, pogledajte, usporedite, uživajte!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama