Kad Plenković nema hrabrosti imaju Nizozemci!

Objavljeno 14.01.2022 - IzdvojenoVijesti

Kad Plenković nema hrabrosti imaju Nizozemci!

Kada neće Plenković modernim oblicima pritiska na ratnog huškača i neprijatelja Hrvatske, onda hoće demokratske države svijeta. Nizozemska se svrstala među države koje podupiru sankcije protiv vlasti u Republici Srpskoj zbog njihovih prijetnji stabilnosti i integritetu BiH, potvrdio je u petak nizozemski veleposlanik u toj zemlji Jan Waltmans.

“Neustavni koraci Republike Srpske, blokada državnih institucija koju provodi RS i izostanak reformi imat će posljedice. Primjerice, može se očekivati smanjenje EU i međunarodne pomoći. Razmatraju se i drugi koraci”, poruka je koju je veleposlanik Waltmans objavio na Twitteru.

Dodao je kako građani BiH zaslužuju vlast koja će voditi računa o njihovim stvarnim interesima, za što su preduvjet institucije države koje funkcioniraju.

Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano je ranije ovog tjedna najavio kako će Vijeće za vanjske poslove EU 24. siječnja na dnevnom redu imati stanje u BiH, što uključuje i raspravu o mogućem poduzimanju kaznenih mjera protiv odgovornih osoba koje dovode u pitanje ustavni poredak i stabilnost BiH.

SAD su prošlog tjedna već nametnule sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i njegovom pravnom savjetniku Milanu Tegeltiji, označivši ih odgovornima za podrivanje Daytonskog sporazuma, ali i za umiješanost u korupciju.

Velika Britanija odmah je podržala uvođenje tih kaznenih mjera, uz naznaku kako je spremna slijediti takvu politiku, a za sankcije Dodiku otvoreno se zalaže i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Otvoreni protivnik uvođenja europskih sankcija Dodiku za sada je jedino Mađarska koja izravno štiti korupciju i ne surađuje s pravnim institucijama nekih europskih država oko izručenja kriminalaca i ljudi koji su mitom i korupcijom dolazili do osobne koristi.

Analitičari pretpostavljaju kako na razini Unije neće biti konsenzusa nužnog za uvođenje sankcija pa će onda države koje zagovaraju politiku kažnjavanja pojedinačno donositi takve mjere, čiji je cilj zaustaviti procese koji bi de facto vodili izdvajanju RS iz ustavno-pravnog poretka BiH.

Vlasti RS planiraju do polovice ove godine donijeti cijeli niz zakona kojima bi entitet od države preuzeo ingerencije u obrani, carinskoj politici i pravosuđu.

Hrvatska koja je izravno napadnuta od zagovornika ideje velike Srbije među kojima je i Dodik za sada ne razmišlja o sankcijama prema radikalnim Srbima, Vučuć, Dodik, Vulin, Dačić…..jer je u Hrvatskoj HDZ u koaliciji s Pupovcem koji također politički djeluje protivno interesima Hrvatske i protivno Deklaraciji o Domovinskom ratu koji je usvojio Sabor RH!

Politika ili politikantstvo, državni interes ili stranački… pitanje je sad za premijera Plenkovića!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama