Kada će se Split zračnim putem povezati sa Sjevernom Amerikom?

Objavljeno 18.10.2021 - IzdvojenoTurizam

Kada će se Split zračnim putem povezati sa Sjevernom Amerikom?

U prvih desetak dana listopada kroz splitsku zračnu luku prošlo je 80 tisuća putnika. Gotovo kao i prije pandemije. Zračna luka ove godine nosi titulu najprometnije u Hrvatskoj, no sa zimskim redom letenja preživjet će samo 8 izravnih letova. Za sada nema najave ni izravnih letova s Amerikom iako je to velika želja turističkih djelatnika, ali i Hrvata nakon skorog ukidanja viza.

Nakon uspješne prve sezone, američki United Airlines najavio je već za 1. svibnja 2022. letove između New Yorka i Dubrovnika. Američko je tržište postalo naše najjače izvaneuropsko tržište. Dostigli su 55 posto noćenja iz vremena prije pandemije, kažu statistike.

– Nama u Splitsko-dalmatinskoj županiji je to itekako zanimljiv, a mogu reći i šire, s obzirom na završetak Pelješkog mosta vjerujem da će svim američkim turistima biti jednostavnije i dostupnije doći na ostale destinacije koje nisu vezane samo za Dubrovnik, ističe predsjednik Županijske komore Split Jože Tomaš.

Najava ukidanje viznoga režima za Hrvate i želja za većim brojem američkih gostiju u Splitu, Hvaru, Trogiru, nanovo su aktualizirali priču o izravnim letovima i prema Resniku, ove godine najprometnijoj hrvatskoj zračnoj luci.

– Mislim da je jednostavno vrijeme da i HTZ i Ministarstvo turizma počnu raditi na tome, mi samostalno nemamo dovoljno kapaciteta, ali smo spremni pripomoći i sudjelovati da produžimo sezonu, kaže gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Moguće povezivanje s drugom stranom Atlantika priželjkuju i u samoj Zračnoj luci. Da nije bilo pandemije, Split bi bio već povezan s Kanadom.

– Očekujemo da će ove olakšice koje su se dogodile oko ukidanja viznoga režima zapravo doprinijeti činjenici da smo mi sljedeći na redu na uspostavi takvoga leta, smatra pomoćnik direktora Zračne luke Split Pero Bilas.

Splitska je pista kraća od dubrovačke za 600 metara no to nije problem, kažu nam u Resniku.

Kao i kod drugih avio-prijevoznika problem je sama destinacija koja svojim sadržajima generira želju za letovima, a tu srednja Dalmacija kada nema sunca i mora, itekako kaska.

Zato će ova zima biti jednako tužna kao i prijašnje, osim u vrijeme božićnih blagdana. Hrvati će u SAD nakon ukidanja viza putovati primjerice preko Venecije, koja nudi itekako primamljive izravne letove.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u