Kaos u SDPu! Sad imamo SDP 1 i SDP 2

Objavljeno 08.10.2021 - Vijesti

Kaos u SDPu! Sad imamo SDP 1 i SDP 2

Od danas bivši SDP-ovci osnovali su Klub socijaldemokrata, a o osnivanju nove stranke, kako su kazali, za sada ne razmišljaju

U Saboru je u petak osnovan novi, 15. klub zastupnika koji će se zvati Klub socijaldemokrata, okuplja 18 bivših članova SDP-a, a predsjednik će biti dosadašnji član Predsjedništva SDP-a Domagoj Hajduković.

Nakon što je Predsjedništvo SDP-a u četvrtak iz stranke, uz ljetos četvero, izbacilo još sedam saborskih zastupnika, uključujući i bivšeg predsjednika stranke Davora Bernardića, od danas bivši SDP-ovci osnovali su Klub socijaldemokrata, a o osnivanju nove stranke, kako su kazali, za sada ne razmišljaju.

Riječ je o 18 zastupnika koji su potpisali zahtjev da zastupnici izbačeni iz stranke – Rajko Ostojić, Nikša Vukas, Zvane Brumnić i Marina Opačak Bilić – i dalje ostanu članovi Kluba.

Klub socijaldemokrata, uz predsjednika Hajdukovića i potpredsjednicu Ivanu Posavec Krivec, čine ranije izbačena četvorka i Davor Bernardić, Erik Fabijanić, Katica Glamuzina, Matko Kuzmanić, Vesna Nađ, Romana Nikolić, Željko Pavić, Renata Sabljar Dračevac, Irena Šimunić, Davorko Vidović, Franko Vidović i Sanja Udović.

Vidović: Najveća oporbena stranka samu sebe detronizira

“Osnivanje novog Kluba nije bila namjera nikoga od nas koji ovdje stojimo, nego je riječ o iznuđenoj situaciji u kojoj smo, da bismo osigurali normalan rad i izvršavanje misije i poslanja kojega imamo kao zastupnici mogli što uspješnije obavljati.

Ne sjećam se da se ovako nešto dogodilo, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu, da najveća oporbena stranka samu sebe detronizira s mjesta vodeće oporbene stranke. Ne pamtim da se ikada ijedno vodstvo neke političke stranke samo sebe destruiralo i stavilo se u marginalnu poziciju u odnosu na ono što su birači kazali na izborima”, rekao je na na konferenciji za novinare Davorko Vidović.

Smatra da će Klub socijaldemokrata biti najjači oporbeni klub i kako je ono što žele pokazati da se na dobar, kvalitetan način mogu prezentirati politike i program na kojem su dobili povjerenje.

“U njemu su bivši ministri, bivši potpredsjednici stranke, načelnici, gradonačelnici, ali i mladi kolege koji su se iskazali. Izradili smo sve potrebne dokumente za osnivanje Kluba, uz 18 potpisa, i tijekom dana Tajništvu Sabora ćemo predati sve što je potrebno da od ponedjeljka djelujemo kao Klub socijaldemokrata”, najavio je Davorko Vidović.

Predsjednik novog Kluba Hajduković kazao je da nakon 20 ili više godina u SDP-u ov nikome nije bila laka odluka.

“Nije mi žao nijednog trenutka, nijedne minute, nijedne prehlade od stajanja na štandovima, boreći za ono što je SDP, bojim se, bio, ali više nije. SDP je uvijek bio stranka koja je postavlja nove, progresivne demokratske standarde, a sad, usudio bih se reći, postavlja nove nedemokratske standarde. Ne možemo prihvatiti biti dio takvog kluba i takve stranke”, kazao je Hajduković.

Najavio je da će se sada glas ‘pravih socijaldemokrata’ čuti u Hrvatskom saboru i javnosti i da će raditi ono za što su ih građani birali. Upitan očekuje li saborske funkcije za svoj Klub, s obzirom na to da su sada najveći oporbeni u Saboru, Hajduković je kazao da nisu razgovarali o tome nego, prije svega, o radu koji je pred njima.

Ključno nam je bilo da dobijemo placet za rad, a za dalje ćemo se dogovarati, kadrovska rješenja u ovom trenutku nam uopće nisu bitna, poručio je, dodavši da još nisu razmišljali o osnivanju nove stranke.

Bernardić: Ostalo je samo ono ‘partija’, u komesarskom smislu riječi

Bernardić je poručio da ni iz današnje perspektive ne bi postupio drugačije dok je bio predsjednik SDP-a. “Ovo mi je emotivan trenutak. 23 godine smo gradili ovu stranku kojoj je ideja bila okupljanje i koja je trebala biti utočište svim obespravljenima i slabima. Žao mi je što se ovo dogodilo, no, život ide dalje. Svaki kraj je početak nečeg novog.”

Nažalost, ocijenio je, “današnje rukovodstvo stranke nije ni socijalno, još manje je demokratsko, ostalo je samo ono ‘partija’, i to u onom najgorem, komesarskom smislu riječi. To nije dobro za socijaldemokraciju, koja je Europi i Hrvatskoj potrebnija nego ikad.

Mi ćemo se boriti za socijaldemokraciju, za demokratsku zemlju bez korupcije i nastaviti našu misiju – pošteniju, solidarniju i pravedniju zemlju i bolji život naših građana”, poručio je bivši čelnik SDP-a.

“Nama je SDP u srcu, mi možemo biti izbačeni iz SDP-a, ali SDP i ideja socijaldemokracije nikad neće biti izbačeni iz nas”, poručio je Bernardić, rekavši da će Klub socijaldemokrata biti najaktivniji oporbeni klub u Saboru.

Dodao je da žele politiku vratiti u fokus problema, a to je rješavanje problema građana te kazao da se od današnjeg dana više ne misle baviti ni Peđom Grbinom ni njihovom bivšom strankom nego su okrenuti budućnosti. No, nije otklonio mogućnost suradnje s drugima pa i Klubom SDP-a kada je riječ o dobrim i zdravorazumskim idejama i inicijativama i ako su u interesu građana.

Na pitanje zašto on nije predsjednik Kluba, Bernardić je odgovorio da je njegov osobni izbor bio da Hajduković bude šef Kluba jer je svojim dosadašnjim radom pokazao da je dorastao toj funkciji.

Grbin: Nisu izbačeni zbog verbalnog delikta nego zdravog razuma

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u petak je, uoči formiranja novog Kluba zastupnika SDP-a, koji će s donedavnih 32 pasti na 14 članova, rekao da SDP-ovi zastupnici nisu izbačeni iz stranke zbog verbalnog delikta nego zdravog razuma.

Grbin, čiji je Klub ostao bez 18 zastupnika zbog neslaganja s politikom vodstva stranke, kazao je novinarima da su izbačeni oni koji nisu htjeli provoditi odluke vodstva i uz to javno istupali, blatili vodstvo i time nanijeli štetu stranci dok su opomenu dobili oni koji nisu htjeli provoditi odluke vodstva.

“Ne radi se o verbalnom deliktu. Nije verbalni delikt nego je naprosto razum. Ako govoriš o vodstvu stranke kao o luđacima, onda smatraš da dio te ekipe ne želiš biti”, pojasnio je Grbin razloge isključivanja dijela zastupnika.

S obzirom na to da novi suparnički, ‘pobunjenički’ klub ima više zastupnika i time postaje drugi najveći Klub, prema čemu ima pravo i na mjesto potpredsjednika Sabora, koji sada pripada SDP-u, Grbin kaže da ga podjela fotelja ne zanima.

“Ako je netko bio spreman podijeliti Klub zastupnika SDP-a i nanijeti stranci veliku štetu da bi za sebe osigurao fotelju potpredsjednika Sabora, onda mu mogu samo reći ‘svaka ti čast’, kazao je, naglasivši kako nije on podijelio Klub nego su oni koji su izabrali da više neće biti u njemu tu odluku donijeli samostalno.

“Na tu ih odluku nitko nije tjerao. Što se mene tiče, mene zanima samo jedna stvar – kako poboljšati život ljudi u Hrvatskoj. A što se tiče vrijeđanja, omalovažavanja i svega drugog što je rečeno na moj račun i račun kolegica i kolega iz SDP-a, to ide na dušu onima koji su to govorili i nemam se namjeru na to osvrtati”, poručio je.

Na primjedbu novinara da njega tadašnji šef Davor Bernardić nije izbacio iz stranke nego suspendirao i onemogućio mu javno istupanje u ime stranke, Grbin podsjeća da je on bez obzira na to bio aktivan u Saboru i radio na inicijativama za bolji život građana.

“Od svih nas 151 zastupnika, iako sam bio pod suspenzijom, imao sam najviše inicijativa i prijedloga. E, to je ta ključna razlika – je li netko radio na zastupanju interesa onih koji su ga birali ili radi na rušenju i onemogućavanju funkcioniranja stranke”, istaknuo je.

Upitan koji će Klub sada biti pravi SDP, Grbin kaže kako je SDP samo jedan. “SDP je registrirana stranka, ima svoje članstvo i mislim da odgovor ne može biti jasniji”, naglasio je Grbin, dodavši kako su u Saboru spremni surađivati sa svakim koga smatraju dobrim za Hrvatsku.

“Oko onoga oko čega možemo raditi, radit ćemo sa svima jer je to u interesu društva, a naš cilj mora biti bolje društvo”, poručio je.

Nije htio govoriti o novoj raspodjeli saborskih dužnosti, pa ni o tome tko će Nikšu Vukasa zamijeniti na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, rekavši tek da će nakon konstituiranja novog Kluba predložiti u idućih nekoliko dana određene promjene koje su nužne da bi Sabor mogao normalno funkcionirati.

Upitan da komentira viđenje predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića kako to što se u toj najvećoj oporbenoj stranci radi nije dobro niti demokratski te da on u svom mandatu nikoga nije izbacio zbog različitog stava, osim Darka Milanovića koji mu je autobusima dovezao članstvo Ličko-senjske županije i pred središnjicom stranke napravio pobunu, Grbin je tek kazao – ‘to pitanje postavite Jadranki Kosor’.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama